Vlaamse bouwmeesters Erik Wieërs & Leo Van Broeck aan het woord

Erik komt, Leo gaat. Welkom op de vierde Architectura podcast. Op de allereerste werkdag van Erik Wieërs als nieuwe Vlaamse bouwmeester had Architectura een gesprek met hem, samen met diens voorganger Leo Van Broeck. We blikken terug op het veelbesproken bouwmeesterschap van Leo Van Broeck maar richten uiteraard ook onze blik naar de toekomst.

Leo Van Broeck zou Leo Van Broeck niet zijn als hij niet geregeld een oneliner uit zijn mouw schudde. Bijvoorbeeld als hij het heeft over de macht of liever de onmacht van een bouwmeester: “Een bouwmeester moet niet verkozen worden, en heeft geen macht. Hij mag alles vertellen, want hij heeft toch niets te zeggen."

Erik Wieërs hanteert duidelijk een andere stijl. Vanuit een filosofische achtergrond wikt en weegt hij zijn woorden. Maar wie dacht hij een totaal andere koers zal varen dan zijn voorganger en minder aandacht zal besteden aan de ruimtelijke en duurzame aspecten, vergist zich. Dat hij zich zal terugplooien op zijn kerntaken, zoals al enkele keren is aangehaald in de pers, berust volgens hem op een misverstand. Erik Wieërs: “Er heeft mij nog nooit iemand gezegd dat ik mij moet terugplooien op mijn kerntaken. Trouwens, ik vind het op zich al een contradictie. Uw kerntaken zijn hetgeen dat u doet, daar hoeft u niet op terug te plooien.”

Wat was de impact van Leo Van Broeck als bouwmeester en wat mogen we verwachten van Erik Wieërs? Je verneemt het in deze nieuwe aflevering.


Deze podcast werd medemogelijk gemaakt dankzij deze partners: KUBUS, Assiver en VELUX.

DEEL DEZE PODCAST:

Onze partners