Winnaars Belgian Building Awards 2022: Bouwen we te veel en behouden we te weinig?

Ze zijn bekend: de winnaars van de Belgian Building Awards 2022. A2o-Architecten wordt bekroond in de categorie Herbestemming. In categorie Groepswoningbouw wint Studio Jan Vermeulen en de Pioneer-Award is dit jaar weggelegd voor RE-ST. Architectura sprak in de podcast enkele weken voor de prijsuitreiking met de toen nog genomineerden over hun visie op de vraag: bouwen we te veel of behouden we te weinig? Je hoort Dimitri Minten (RE-ST), Jan Vermeulen (Studio Jan Vermeulen) en Frederique Hermans (A2o-Architecten).

Ieder jaar reikt BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en Architectura de Belgian Building Awards uit. RE-ST Architecten wint de Pioneer-Award omwille van twee recente publicaties, het vluchtschrift ‘De winst van het niet-bouwen’ en het baksteen-boekje ‘Zwerfruimte’. Dimitri Minten, Architect bij RE-ST, werpt zijn blik op het ruimtelijk obese Vlaanderen. “We leven in een oververhitte bouweconomie en we bouwen te veel. Onze manier van bouwen strookt niet met de situatie in deze bouweconomie”.

A2o architecten wint in de categorie Herbestemming met hun project ‘School met lef’ in Beringen. Studio Jan Vermeulen is winnaar in de categorie Groepswoningbouw met het project De Korenbloem in Kortrijk, een ambitieus cohousingproject. “Delen is in België vaak nog niet mogelijk door de versnipperde eigendomsstructuur. Zolang wonen gezien wordt als investering en niet als activiteit of een recht om te kunnen delen met anderen, zal het altijd moeilijk blijven.”

 

Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Reynaers Aluminium, Vandersanden, Assiver en All Colors of Communication.

DEEL DEZE PODCAST:
Onze partners