Blok 14 Zuiderplein Stadspaleis

Blok 14 vormt het centrale gebouw van het nieuwe Panamarenko-plein in Antwerpen, een ontwerp van Atelier Kempe Thill.  Dit gebouw maakt deel uit van Nieuw-Zuid, een nieuwe stadswijk die vorm krijgt tussen de Schelde en het justitiepaleis.

Het plein zal het centrum vormen van de nieuwe wijk met enkele duizenden bewoners. Het woonblok van Atelier Kempe Thill is opgezet met een heldere stapeling van functies. Op de begane grond bevinden zich ruimtes voor diverse commerciële doeleinden, met name restaurants en winkels, om het gebouw zo openbaar mogelijk te maken. De kantoren van de opdrachtgever bevinden zich op de eerste verdieping en zijn toegankelijk via een ruime entree op de begane grond. Deze vormen een gesloten ring rond de binnentuin met doorkijken door het gehele gebouw. Boven de kantoren bevinden zich drie woonlagen die door de toegangsportiek eenvoudig van de binnentuin zijn ontkoppeld en zo een eigen wereld vormen.

Onder de begane grond bevindt zich een openbare ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen, voor meer dan 300 auto’s, welke een groter deel van het gebied bedient. Naast de autoparkeerplaatsen bevinden zich in de onderbouw tevens bergingen en ruimten voor de gebouwtechnieken.