Tabloo

Tabloo is een initiatief van NIRAS (de instelling die instaat voor het veilige beheer van radioactief afval in ons land), samen met de partnerschappen STORA en MONA en hun respectievelijke gemeenten Dessel en Mol.
Het bezoekers- en ontmoetingscentrum ligt op een unieke locatie, vlak bij de plaats waar radioactief afval veilig en voorgoed geborgen zal worden.

Het ontwerpen van een bezoekerscentrum voor een opslagplaats voor kernafval is een uitzonderlijke taak. Aangezien de technologie relatief recent is, zal de betekenis en interpretatie van het gebouw zeker evolueren. Dit vraagt om een flexibele aanpak. De ontwerpers van Bovenbouw Architectuur en ono architectuur vonden dat het gebouw net zo bijzonder moest zijn als het onderwerp. Het ontwerp zoekt aansluiting bij de nucleaire faciliteit in een poging mensen automatisch naar het onderwerp toe te trekken.

Het voorgestelde gebouw bestaat uit twee delen: een imposante maar tijdloze structuur die lijkt op een 12 meter hoge zwevende tafel (waarin de permanente displays zijn ondergebracht) en een lichtere interpretatie eronder (voor het veelzijdige programma van zalen en kantoren). De orde en consistentie van de dominante structuur tempert de informele uitwerking, terwijl de avontuurlijkheid van de laatste de indrukwekkende vorm schaal geeft.