Woeker

De stad Oudenaarde heeft BobMcMaster en krft via een Open Oproep procedure geselecteerd voor de nieuwe culturele site Woeker XL. De site bevat het huidige stadstheater, de kunstacademie en een monumentale voormalige brandweerkazerne.

De culturele site, een oud bastion tussen de middeleeuwse kern en het 19e-eeuwse romantische stadspark, zal de schakel vormen tussen stad en landschap, tussen 'cour' en 'jardin' - theaterjargon voor de linker- en rechterkant van het podium.

Op het terrein achter de monumentale straatwand wordt een compact, nieuw theater met 400 plaatsen gebouwd. Een open foyerruimte verbindt oud met nieuw: de nieuwe zaal met de bestaande kleinere zaal, de kantoren voor de afdeling cultuur en een cultuurcafé in de oude brandweerkazerne. Het wordt een plek waar theaterbezoeker en theatermaker elkaar ontmoeten: een huis voor de podiumkunsten.

Het bouwvolume is zo compact mogelijk gehouden om de rest van het terrein zo vrij mogelijk te laten en ruimte te laten voor improvisatie. Een ongeprogrammeerde buitenruimte is een enorme meerwaarde in een stad die bol staat van het leven, maar waarin de ruimte woekert. Hier kunnen evenementen plaatsvinden.

Het complexe parkeervraagstuk is opgelost met een theatrale vorm van parkeren in een circusopstelling, die als verlaagde arena voor een evenement kan fungeren als het parkeerterrein is afgesloten. Zo biedt zelfs de vraag naar parkeren een ruimtelijke meerwaarde aan het terrein en wordt parkeren een theatrale oefening.