In de Architectura-rubriek ‘Achtergrond’ kijken we naar (inter)nationale fictie met een architecturale bril. Voor één keer schuiven we hoofd- en nevenpersonages aan de kant en staan we stil bij de bijzondere locaties en gebouwen waar de verhaallijnen zich ontwikkelen. Vandaag zappen we naar een klassieker: de thriller Body Double van Brian De Palma, die dit jaar 40 kaarsjes uitblaast. In die film is immers een glansrol weggelegd voor de Chemosphere, de iconische octagonale villa van de Amerikaanse modernistische architect John Lautner.
Het Antwerpse ontwerpbureau B-architecten heeft, in samenwerking met ontwerpstudio Veld., de eerste fase voltooid van City Dox 7, een gemengd project in de Brusselse kanaalzone. Het project herdefinieert het gehele bouwblok en combineert woningen, commerciële ruimtes en een middelbare school tot een samenhangend geheel met een sterke stedelijke uitstraling. Opvallend zijn de open structuren die de overgang naar het publieke domein vormgeven: enerzijds de loggia’s die de appartementen voorzien van aangename buitenruimtes met zonnige uitzichten op het park; anderzijds de gestapelde plateaus die de speelplaats omvormen tot een verticale beleving en een open stadsruimte.
De stad Genk heeft een definitieve bestemming gevonden voor het laatste deel van de voormalige Ford-site: een moderne logistieke campus. Het project, een samenwerking tussen Group Machiels en transportbedrijf H.Essers, bevat een herkenbaar poortgebouw van 11 verdiepingen, dat een nieuw gezicht zal geven aan de regio Genk-Zuid. Het ontwerp van de nieuwe Genkse landmark is van de hand van het Antwerpse bureau BINST ARCHITECTS.
Het Britse architectenbureau Foster + Partners heeft de modernistische wolkenkrabber Transamerica Pyramid in San Francisco gerenoveerd. Hierbij zijn elementen uit het oorspronkelijke ontwerp hersteld en is de toren verbonden met een nieuw ontworpen aangrenzend park. Foster + Partners renoveerde de 260 meter hoge kantoortoren, het op een na hoogste gebouw van San Francisco, in opdracht van ontwikkelaar SHVO. De renovatie omvatte het openen van de lobby, het opfrissen van de voorzieningen en het toepassen van landschapsstrategieën om het iconische gebouw beter te integreren met het straatbeeld.
Architectenbureaus a2o, Ontwerpatelier Peter Jannes en Multiple hebben de eerste prijs gewonnen voor hun renovatieontwerp van de Flèche-site, een iconisch voorbeeld van Brusselse sociale huisvestingsarchitectuur uit de jaren 1970. Het project is strategisch gelegen binnen het Brusselse stadsraster en beoogt een vernieuwde identiteit voor de site te creëren die harmonieert met de omgeving. De renovatie zal niet alleen de leefkwaliteit van de 152 wooneenheden verbeteren, maar ook de omliggende wijk positief beïnvloeden.
In het Oost-Vlaamse Aalter ondergingen twee oude en identieke elektriciteitscabines een opvallende transformatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en materiaalgebruik werden ze door ARKS architecten in opdracht van het gemeentebestuur hersteld en omgevormd tot een locatie voor tentoonstellingen. Een kenmerkende toevoeging aan de gevels zijn de strakke stalen 'boxen' met 'smartglas', die bewust contrasteren met de ruwe betonsteen. Het slimme glassysteem kan variëren tussen doorzichtig en opaak, waardoor het de nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers uitnodigt om dichterbij te komen.
Ontwerpbureaus NU Architectuuratelier en archipelago hebben voor de Plantentuin van Meise een bezoekerscentrum ontworpen dat is bedekt met een gewelf van ‘shingles’. De Groene Ark, die educatieve ruimtes en een zaadbank bevat, werd voltooid als onderdeel van de bredere renovatie van de botanische tuin, waar een van 's werelds grootste collecties van bedreigde plantensoorten te vinden is. Het paviljoen bevindt zich in het hart van het 7.600 vierkante meter grote serrecomplex en is ontworpen om een “uitkijkpunt” te bieden van waaruit bezoekers in de kassen kunnen kijken.
FEREB organiseert een seminarie gewijd aan de cruciale aspecten van herstelling en bescherming van betonconstructies binnen de drink- en afvalwaterbehandelingsindustrie. Dit evenement biedt een diepgaande kijk op hoe we de duurzaamheid en efficiëntie van waterbehandelingsinstallaties kunnen verbeteren door middel van onderhoud, herstel en bescherming van betonstructuren.
Op het einde van de betonnen wandeldijk in De Panne richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over zee en duinen: het Westerpunt. Studio Moto nam, samen met Mouton, het ontwerp voor zijn rekening. De realisatie was in handen van Furnibo.
De voormalige jeugdinfrastructuur was compleet verouderd en het gemeentebestuur wenste een nieuw gebouw op te richten op de site. Naast de jeugdinfrastructuur bevinden zich hier een voormalig voetbalterrein, een tennisclub en een speelbos, maar al deze entiteiten stonden geïsoleerd van elkaar. Om de knelpunten van de site weg te werken bedacht ATELIER VENS VANBELLE een alternatief en helder scenario voor het nieuwe gebouw, waarbij de site eveneens op een boeiende en leesbare manier ingericht en begrensd werd.