Op dinsdag 15 oktober organiseert VIBE samen met PUC KU Leuven – Continue en het steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van provincie Oost-Vlaanderen een studiebezoek aan de stad Ronse. Op het programma staan verschillende inspirerende projecten en ondernemingen zoals Be Factory, De Noordboom, Eurabo en De Vrijheid.
Eind deze week opent de eerste grote projectruimte in ons land, waar mensen hun bouwplannen op ware grootte kunnen komen bekijken. Meer nog: ze zullen levensecht in hun plan kunnen stappen en zelf meubels plaatsen of muurtjes verschuiven. Array, zoals het nieuwe bedrijf heet, wil het leven makkelijker maken voor iedereen met bouwplannen. Het bedrijf uit Noord-Antwerpen zal vooral nauw samenwerken met vastgoedprofessionals zoals projectontwikkelaars, architecten of makelaars, die vaak te maken krijgen met verkoop op plan. Nu al wordt gekeken naar nieuwe locaties in Vlaanderen, en zelfs uitbreiding richting buitenland.
De herbestemming van een industrieel terrein in New York City voor de bouw van wolkenkrabbers en een casino brengt de ervaring van de High Line “in gevaar”, aldus de oprichters van Friends of the High Line, Joshua David en Robert Hammond. Het duo liet weten bezorgd te zijn over de impact van een voorgestelde ontwikkeling op de West Side Yard op de High Line, een voormalig treinspoor dat werd omgevormd tot een park door ontwerpstudio's Field Operations, Diller Scofidio + Renfro en Piet Oudolf.
Allerlei decreten ten spijt, blijft de ruimtelijke versnippering in Vlaanderen verder toenemen. Dat blijkt nogmaals uit een studie van projectontwikkelaar Matexi die vandaag in verschillende kranten staat. NAV-directeur Steven Lannoo is niet verbaasd. “Het Vlaams beleid is nog altijd te vrijblijvend waardoor we overgeleverd zijn aan een versnipperd beleid met alle willekeur van dien. Geen twee gemeentes hebben eenzelfde visie of methode ontwikkeld om vergunningen af te leveren. De nieuwe Vlaamse regering zal werk moeten maken van een algemeen richtinggevend kader, een werkbaar instrumentarium en voldoende middelen om de bouwshift te integreren in lokale beleidsvisies.”
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk, bekend om zijn uitgebreide campus van 180.000 vierkante meter, staat op het punt een significante uitbreiding te realiseren. De samenwerking met Houben voor de wind- en waterdichte ruwbouwwerken op campus Sint-Jan belicht een dynamische en respectvolle werkrelatie, essentieel voor het slagen van dergelijke grootschalige projecten.
De Sky Towers in Oostende maken deel uit van het stadsvernieuwingsproject SKY District. Gelegen op een strategisch scharnierpunt tussen het station, het centrum en de jachthaven, brengt dit nieuwe stadsdeel zes gebouwen met ongeveer 500 nieuwbouwappartementen, kantoren, winkels en horeca. Dit alles wordt omringd door recreatieve voorzieningen en autoluwe, groene pleinen. Samen met Lumco dakwerken maakte Soprema maar liefst 7000 m² dak waterdicht.
Vorige week is een wijziging van de wet Laruelle in het Belgisch Staatsblad verschenen. Hiermee haalt Netwerk Architecten Vlaanderen na jaren ijveren voor meer ondernemersvrijheid voor architecten haar slag binnen en wordt er komaf gemaakt met fiscale discriminatie. “Deze nieuwe wet kan het ondernemerschap in de sector een boost geven”, zegt NAV-directeur Steven Lannoo.
Er wordt gelobbyd tegen de bouwshift, terwijl hij nog geen invloed heeft op de bouwvergunningen, schrijven experts Kobe Boussauw (VUB), Tom Coppens (UAntwerpen), Peter Lacoere (HoGent & KU Leuven), Jean-Marie Halleux, ULiège), Erik Wieërs & Julie Mabilde (Team Vlaams Bouwmeester).
De voormalige site van watermaatschappij Farys aan de Gentse Stropkaai ondergaat met ‘Stroppark’ een groene en bruisende metamorfose. Naar een ontwerp van 360 architecten en kollektif landscape zal het volledig verharde terrein plaatsmaken voor een complex met 240 studentenkamers, polyvalente en commerciële ruimtes en een publiek groenpark met een oppervlakte van net geen voetbalveld groot. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten er vanaf het academiejaar 2026-2027 terecht kunnen.
Op 23 mei 2024 werden tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Antwerpse provinciehuis de laureaten bekroond van de allereerste editie van de Renaat Braemprijs. Het sociale woonproject Eksterlaar in Deurne van Ontwerpatelier Peter Jannes overtuigde de vakjury. Cohousingproject De Academie van B-architecten veroverde de harten van de publieksjury. En de Kloostersite in Meer van das.teamvanmeer! kwam met 1/4e van de online stemmen uit de bus als publiekslieveling.