In Sint-Katelijne-Waver is het startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein. In de plaats komt een nieuwe fase van Borgerwijk, de reconversie van de historische site naar een groene en duurzame woonwijk, die een thuis zal bieden aan in totaal 230 gezinnen, naar een ontwerp van BEEL Architecten, archipelago architects en de landschapsarchitecten van Ontwerpbureau Pauwels.
MVRDV heeft samen met Huayi Design de wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van het Pingshan Sports Park in het oosten van Shenzhen. Het park voorziet in een stadion voor badminton en andere sportwedstrijden, een badminton trainingscomplex, een nationaal fitnesscentrum, een publiek toegankelijk sportpark en commerciële voorzieningen. Er zijn 100 badmintonvelden verspreid over het park. Badminton was daarmee de inspiratie voor het ontwerp. Een 240 meter lang dak in de vorm van een badmintonracket is het centrale punt van het complex.
MDW Architecture leverde onlangs een nieuw sportcomplex op in het centrum van Brussel, op een smal perceel dat begrensd wordt door de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Naast de beslissing om een gebouw met een zichtbare staalstructuur op te trekken, beschouwde het ontwerpteam dit project als een integraal onderdeel van de bebouwde omgeving, waardoor een nieuwe dynamiek ontstond in een gebied dat reeds gekenmerkt werd door sterke entiteiten. In deze zeer ongebruikelijke context onderscheidt het Terre-Neuve-project zich door zijn pragmatische aanpak, waarbij uitdagingen werden omgezet in opportuniteiten.
Het Britse architectenbureau Foster + Partners heeft de modernistische wolkenkrabber Transamerica Pyramid in San Francisco gerenoveerd. Hierbij zijn elementen uit het oorspronkelijke ontwerp hersteld en is de toren verbonden met een nieuw ontworpen aangrenzend park. Foster + Partners renoveerde de 260 meter hoge kantoortoren, het op een na hoogste gebouw van San Francisco, in opdracht van ontwikkelaar SHVO. De renovatie omvatte het openen van de lobby, het opfrissen van de voorzieningen en het toepassen van landschapsstrategieën om het iconische gebouw beter te integreren met het straatbeeld.
Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en Bety Waknine, Directeur-generaal van urban.brussels, onthulden het startschot voor het programma van de 36ste Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september. Deze dagen, gewijd aan “Nieuw Erfgoed”, zijn een uitnodiging aan de Brusselaars en het grote publiek om een blik te werpen op een recent verleden dat nog steeds zeer aanwezig is in ons dagelijks leven en op de stad die werd gebouwd en getransformeerd van de jaren 1970 tot het begin van de 21ste eeuw.
Het Zwembadcomplex van Saint-Denis, strategisch gelegen nabij Parijs en ontworpen om een breed scala aan zwemevenementen te faciliteren, kenmerkt zich door een origineel en uniek ontwerp. De geavanceerde dakconstructie, versterkt met FOAMGLASS® isolatie voor optimale thermische efficiëntie, is een echte technische prestatie. Gelegen nabij het Stade de France, is dit complex gemakkelijk bereikbaar via een nieuw gebouwde voetgangersbrug over de A1-snelweg, klaar om bezoekers uit de hele wereld te verwelkomen.
Op de Scharphoutsite in Lissewege bouwt Stad Brugge naar het ontwerp van Architectuuratelier Dertien12 een circulair ontmoetingscentrum met inkomhal en onthaalbalie, ruimtes voor een hedendaagse bibliotheek, polyvalente sporthal met kleedkamers, lokaal dienstencentrum met ingerichte keuken, vergaderruimtes en jeugdlokalen. Daarnaast wordt ook de omgevingsaanleg gerealiseerd als park met sfeervolle verlichting, wandelpaden en zitbanken. Er is ruimte voorzien voor een groene parking voor 50 voertuigen, een overdekte fietsenstalling, een ruim terras met petanqueveld, speelplein en skatepark. Het landschapsontwerp is gemaakt door Studio Basta.
In het eerste deel van onze tweedelige reeks over het internationale traject van het Hasseltse ontwerpbureau UAU Collectiv gaf architect en vennoot Massimo Pignanelli ons een inkijk in een aantal recente projecten in Nederland. Projecten die het bureau ook deed beslissen om er een tweede uitvalsbasis op te richten in Eindhoven. Maar het internationale verhaal van UAU Collectiv strekt zich uiteraard verder uit dan onze noorderburen. Voor dit tweede deel schuiven we aan tafel met de Belgisch-Oekraïense architect en vennoot Arsenii Kuznetsov. Een tafel waar we meteen ook een heuse wereldkaart openvouwen. Want de grenzeloze ambitie van UAU Collectiv bestrijkt een behoorlijk groot gebied.
Het Koning Boudewijnstadion in Brussel, het nationale stadion van België, ondergaat een grootschalige renovatie om zijn faciliteiten te moderniseren en te voldoen aan internationale normen. Een belangrijke upgrade binnen dit project betrof de kleedkamers van zowel de Rode Duivels als de bezoekers. Hierbij speelden de producten van ACO een belangrijke rol.
In de Brusselse Zennestraat werden samen met buurtbewoners, leerlingen, leerkrachten en vertegenwoordigers van verschillende betrokken politieke niveaus de nieuwe Nederlandstalige basisschool ‘de Zennestraal’ en 15 passiefwoningen van de Brusselse Grondregie ingehuldigd. Het school- en woningcomplex is een project van architectenbureau BOB361, dat op een boogscheut van de site gevestigd is.