Na een feestelijke ontvangst door acrobaten van Cirkus in Beweging, is op de Paul van Ostaijensite in Leuven de eerste steen gelegd van een CO2-neutrale nieuwbouw. Het gebouw zal grenzen aan het Victor Broosgebouw, dat momenteel een energetische totaalrenovatie krijgt. In het nieuwe complex zullen onder andere SLAC Academie en Conservatorium en de circusschool van Cirkus in Beweging huizen. Het ontwerp genereert synergiën in ruimtegebruik en programma. De architectuur ondersteunt en maximaliseert de werking van de verschillende organisaties, realiseert inspirerende (visuele) relaties tussen de activiteiten en organiseert afsluitbaarheid om de verschillende werkingen te respecteren.
In Dentergem werd de Sint-Annakapel officieel geopend. De ruïneuze kapel werd getransformeerd tot een unieke eventlocatie. Kers op de taart is het spectaculaire dakterras met panoramisch uitzicht over de regio.
Gedurende de komende twee jaar zullen in het Brugse Karmelklooster negen appartementen, zes woningen en een opmerkelijke kapelloft worde gecreëerd. Binnen de kloostermuren komt er ook een riante stadstuin van liefst 5.000 m2 groot. Het ontwerp komt uit de koker van bildt.architecten (Roeselare) & B-juxta architecten (Gent). Het tuinontwerp ligt in handen van landschapsarchitect Erik De Waele uit Zwevegem. Bestaande erfgoedelementen zoals houten balken- en dakstructuren, vloeren, historische schouwen en binnendeuren worden zoveel mogelijk worden behouden. Iedere entiteit krijgt ook een eigen ontwerp met een balans tussen de geschiedenis van het klooster en het hedendaagse.
Op donderdag 15 juni 2023 werden in het Atelier Bouwmeester in Brussel de genomineerden en laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt. Van de zes genomineerden werden de gemeente Wevelgem voor het masterplan voor Campus Deken Jonckheere, sogent voor het masterplan Oude Dokken, Stad Kortrijk voor het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke en Kunst in de Stad (Stad Antwerpen) voor de kunstwerken Mimesis van Lili Dujourie en The Long Hand van Sammy Baloji geselecteerd als laureaten.
De Kring Heilig Hart in de Dampoortwijk maakt plaats voor vijftien duurzame sociale woningen. Er komt ook een veilige doorsteek voor voetgangers en fietsers en groene ruimte rond het naastgelegen kerkgebouw. In afwachting van de werken krijgt de site nog twee jaar een tijdelijke invulling.
Op 20 mei opende de achttiende editie van de architectuurbiënnale van Venetië zijn deuren. Met ‘The Laboratory of the Future’ als hoofdthema kijkt hoofdcurator Lesley Lokko naar hoe architectuur een antwoord kan bieden op de maatschappelijke en klimatologische uitdagingen van vandaag en morgen. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) ging tijdens de openingsdagen op prospectie en maakte een overzicht van de Belgen die dit jaar present tekenen.
In 2021 kocht het digitale communicatiebureau Springbok de honderd jaar oude en sinds 2014 niet langer gebruikte Sint-Albertuskerk in Muizen. Samen met architectenbureau OFFICEU werkte Springbok een ambitieus herbestemmingsproject uit met een bijzondere dubbelfunctie: een nieuw internationaal hoofdkantoor, maar daarnaast ook een ontmoetingsplaats voor de buurt. Ambitieuze plannen, die ook de curatoren van de Architectuurbiënnale van Venetië niet zijn ontgaan. Zo is het project geselecteerd voor de tentoonstelling Time Space Existence in het Palazzo Mora.
Marie Frioni is architect-partner bij Architectuur Depot in Maasmechelen. Maar ze is ook de kleindochter van Luigi Frioni (IT), die mijnwerker was in de steenkoolmijn van Eisden. En dat is niet zonder betekenis. Want op dit moment kun je in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) gaan kijken naar een tentoonstelling van Marie Frioni over de transformatie van mijndorp Eisden (en bij uitbreiding Maasmechelen) naar een plek waar niet steenkool maar water het leitmotiv wordt voor stadsontwikkeling. Marie presenteert er een aantal recente projecten, die ons nieuwsgierig maken naar ander werk en naar wat haar als architecte zoal inspireert...
De Heilig Sacramentskerk in de wijk Groenenhoek in Berchem maakt plaats voor een nieuwbouwproject van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen. Op de plek van de kerk komt een gemengd programma van 16 sociale huurwoningen, een kinderdagverblijf, een liturgische ruimte en een ruimte voor voedselbedeling. Woonhaven Antwerpen is haar zoektocht gestaart naar een bouwteam om het project te realiseren.
De nevenbestemming van de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke is afgerond. Anderhalf jaar na de start van de werken hebben het Conservatorium en de buurtbibliotheek hun intrek genomen in de kerk, waar ook nog plaats is voor kleinere liturgische diensten. Urbain architectencollectief gaf zo een nevenbestemming aan symbolisch erfgoed om onderdak te bieden aan een maatschappij in transitie. De kerk is een van de projecten die te zien is in de tentoonstelling Prefigurations, die de bijdrage van architectuur en ontwerp aan maatschappelijke veranderingen onthult aan de hand van 40 baanbrekende projecten. Je kan de expo nog bezoeken tot 23 oktober.