17 genomineerden stoten door naar shortlist Belgian Building Awards 2023

De vakjury van de Belgian Building Awards heeft, verdeeld over drie categorieën, 17 projecten geselecteerd die doorstoten naar de shortlist.  Welke van deze projecten daadwerkelijk bekroond zullen worden met een Belgian Building award wordt bekendgemaakt op Batibouw op 14 maart. Dan zal ook de winnaar van de Pioneer Award onthuld worden. Nieuw dit jaar is dat er  ook een aparte prijs van de publieksjury zal uitgereikt worden.

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van Batibouw en Palindroom die als doel heeft kwalitatieve architectuurprojecten in de kijker te plaatsen. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar de duurzaamheid en de maatschappelijke meerwaarde van de projecten. Die insteek blijkt ook uit de keuze van de categorieën.

 

3-2-1-Façade

Nieuwe vrijstaande woningen optrekken vormt niet de juiste strategie om de woningnood te koppelen aan het vrijwaren van de vrije ruimte. Vandaar de categorie 3-2-1-Façade die enkel open stond voor drie-, twee- of ééngevelwoningen. Binnen deze categorie ging de jury op zoek naar kwaliteitsvolle woningen die een beperkte woonoppervlakte koppelen aan een maximale woonkwaliteit. Binnen deze categorie stoten zes projecten door naar de shortlist: woning Brecht & Nele in Gent (Atelier vens Vanbelle),Tussenin in Gent (Atelier Janda Vanderghote), Berk in Vorst (Bauclub), Triplehuis in Antwerpen (BULK Architecten), Huis Nollekens in Leefdaal (Carton 123 Architecten)  en Phoenix Solo in Oudergem (EDA-AU).

 

Mixed Use

Diverse functies harmonieus combineren binnen één project is cruciaal voor meer ruimtelijk rendement van onze bebouwde omgeving en vormde ook het uitgangspunt van de categorie Mixed Use. De shortlist voor deze categorie telt vijf projecten: Wintercircus Gent (Atelier Kempe Thill, aNNo Architecten, BARO en SUM Project, VK), Fabiola in Anderlecht (Carton 123 Architecten), VTS Sint-Niklaas (Denc-Studio, VOLT, BLAF en Bart Dehaene), Novacity in Anderlecht (& Bogdan en DDS+) en Melopee in Gent (XDGA).

 

Sustainability

Voor de nieuwe rubriek Sustainability werd gekeken naar duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord: energiebesparing, ruimtelijk rendement, waterbeheer, circulariteit en biodiversiteit. Hiervoor selecteerde de vakjury zes projecten die doorstoten naar de shortlist: Londot 3 in Genk (B+ architecten), Kindercampus Theodoor (Cuypers & Q), Gummarushof in Mechelen (DENC STUDIO), AG Campus Brussel (evr-architecten), Kapel Ten Beukenboom in Ninove (GAFPA) en Circu l’air Circulair in Leuven (KPW Architecten). 

 

Pioneer Award

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door RE-ST, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen. Voor deze prijs kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar interessante kandidaten. Hiervoor is geen shortlist aangemaakt, enkel één winnaar die bekendgemaakt zal worden op 14 maart.

 

Vakjury én publieksjury

De selectie van de shortlists en de winnaars was het werk van een vakjury die dit jaar bestond uit zeven leden:: Tim Vekemans (RE-ST architectenvennootschap, winnaar Pioneer Award 2022), Charlotte van de Water (Agoria), Fabien Dautrebande (oPla architecture), Ilse Claes (Embuild Limburg), Arnaud Tandt (FEBELCEM / NAV), Philippe Selke (Palindroom/Architectura) en Rik Neven (Palindroom/Architectura).

Nieuw dit jaar is dat er ook een prijs zal toegekend worden door een publieksjury. Deze zal bestaan uit zes leden die geen enkele professionele band hebben met de bouwsector.  Hiermee willen de organisatoren onderstrepen dat architectuur altijd ten dienste moet staan van de gebruikers. Vanuit die optiek is het logisch dat zij ook de kans krijgen om hun winnaar aan te duiden.

Deel dit artikel:
Onze partners