3D-scans vereenvoudigen kwaliteitscontrole op de bouwwerf

Nieuwbouwprojecten vertrekken steeds vaker vanuit een BIM-model. Om tijdens het bouwproces snel en eenvoudig te controleren of er conform het model wordt gebouwd, voert NX2 3D-scans uit die toelaten in realtime te vergelijken met de originele CAD-ontwerpen. “Met behulp van de software FARO® BuiltIT Construction stellen we alle afwijkingen vast en kan het model en/of het bouwproces bijgestuurd worden waar nodig”, aldus Nic Kerkhof, zaakvoerder van NX2 BV.

Regelmatige kwaliteitscontroles tijdens het bouwproces kunnen fouten opsporen en voorkomen. “Met behulp van digitale 3D-scans kunnen deze controles zeer accuraat en in amper enkele minuten uitgevoerd worden, zonder een urenlange handmatige controle”, legt Nic Kerkhof uit.

NX2 maakt hiervoor gebruik van zijn FARO-scanners en van de software BuildIT Construction, die gebaseerd is op de geavanceerde FARO 3D-meettechnieken. “Onze meting resulteert in een puntenwolk, die we samen met het bestaande BIM-model invoeren in de software”, legt Nic Kerkhof uit. “Vervolgens voert de software de berekening uit tussen het bestaande model en de nieuwe opmetingen. Op die manier worden afwijkingen vastgesteld op bijvoorbeeld muren, vloeren of kolommen.”


Overzichtelijk rapport

Alle gegevens worden geëxporteerd naar een uitgebreid rapport waarin ook visueel wordt weergegeven waar de afwijkingen zich situeren. Op basis daarvan kunnen aannemers gaan controleren of alles conform het BIM-model verloopt, en kunnen ze het model of het bouwproces bijsturen waar nodig.
 

Uitvoeringsfouten vermijden

Afwijkingen tijdens het bouwproces zijn er altijd. Denk maar aan verkeerd geplaatste of ontbrekende elementen zoals balken of buizen. De software laat tevens toe om te inspecteren of de bouw voldoet aan de bouwvoorschriften: zijn de vloeren mooi vlak of staan de muren waterpas? Met een 3D-scan kom je het meteen te weten.

“Wij hebben de software al veelvuldig gebruikt voor tankanalyses maar krijgen nu steeds meer opdrachten voor kwaliteitscontroles op nieuwbouwprojecten”, vertelt Nic Kerkhof. “Zo hebben wij de afwijkingen opgemeten van een vloer in gietbeton in een uitgestrekt magazijn, wat van belang was voor de correcte plaatsing van de rekken. Voor een ander bouwproject hebben wij de afwijkingen ten opzichte van het bestaande BIM-model opgemeten om de liftkoker correct te kunnen plaatsen. Of wat dacht je van de volledige opmeting van een kasteel en zijn domeinen, allerlei geklasseerde gebouwen, stadhuizen, tunnels en sluizen, …   De mogelijkheden zijn werkelijk legio.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage