51N4E wint European Prize for Public Space met Skanderbeg Plein in Tirana

Het Brusselse architectenbureau 51N4E heeft zopas de European Prize for Public Space gewonnen met zijn ontwerp voor het Skanderbeg Plein in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Onder de finalisten waren nog enkele Belgische bureaus. 

Het centrale plein van Tirana is ontworpen als een leegte midden in de chaos van de stad, een leegte gevormd door een verzameling van tuinen en publieke gebouwen, zoals bestaand als nieuw. De omringende groene gordel fungeert als een soort van voorkamer tussen de dichtheid van de stad en de leegte van het plein.

Vanaf het lege centrum is de hele waaier aan gebouwen te zien die het verleden van Albanië bepalen  en een gedeeld verleden voorstellen waarop kan verder gebouwd worden. De monumentaliteit van de communistische constructies wordt tegengegaan door de vorm van het plein: een grote, lage piramide. Wie bovenop de piramide staat, is niet langer overweldigd door de architectuur van het verleden. Deze subtiele interventie erkent het verleden van Albanië, en biedt tegelijk een nieuw perspectief.

Naast 51N4E ontvingen architecten de vylder vinck taillieu en BAVO een speciale vermelding voor hun project PC Caritas.


Belgische finalisten

Nog enkele Belgische projecten onder de finalisten: Monument for an Open Society (ORG Permanent Modernity), Memorial 22/3 (Bureau Bas Smets) en Play Landscape "be-MINE" (OMGEVING, Carve).

Deel dit artikel:
Onze partners