OPROEP. Dien je project in voor de European Prize for Urban Public Space 2024

Het Brusselse bureau 51N4E won de prijs in 2018 met Skanderbeg Square (Tirana, Albanië)

Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) kondigt de 12e editie aan van de European Prize for Urban Public Space. De prijs is de enige in zijn soort in Europa en wil het debat bevorderen rond stedelijke antwoorden op uitdagingen zoals de klimaatcrisis, de toenemende ongelijkheid en de impact van technologische transformaties. Voor deze editie wil de CCCB in het bijzonder focussen op kussteden, door hun grotere kwetsbaarheid voor klimaatverandering. Voorzitter van de jury dit jaar is Beth Galí, een in Barcelona geboren architect, stedenbouwkundige, landschapsarchitect en industrieel ontwerper. Ontwerpteams kunnen nog tot 26 april 2024 projecten indienen voor de prijs.

De European Prize for Urban Public Space is een tweejaarlijkse wedstrijd, die sinds 2000 de beste interventies in de creatie, transformatie en het herstel van de openbare ruimte in Europese steden bekroont. De prijs is de enige in Europa die gewijd is aan de openbare ruimte en wordt toegekend aan zowel projectontwerpers en -ontwikkelaars. De initiatiefnemers willen met prijs kwesties op de agenda zetten zoals ongelijkheid, mobiliteit, migratie, klimaatverandering en de invloed van nieuwe technologieën op het stedelijk ontwerp van de openbare ruimte. Daarnaast wil de prijs ook een platform zijn voor ‘best practices’: ontwerpen die oplossingen aandragen voor een toekomst waarin steden een leidende rol spelen in het bepalen van de maatschappelijke evolutie.

 

Nieuwe categorie ‘Kusten’

In de huidige context van de klimaatcrisis zijn kuststeden laboratoria voor het herdenken van de stad en de manier waarop deze wordt bewoond met het oog op de uitdagingen die de stijgende zeespiegel en extreme klimaatverschijnselen met zich meebrengen. Daarom neemt de European Prize for Urban Public Space dit jaar ook ‘Kusten’ op als aparte wedstrijdcategorie. De jury zal projecten beoordelen, uitgevoerd tussen 2019 en 2023, waarin de transformatie, herstel of creatie van kusten centraal staan.

Uit alle ingediende projecten in de algemene categorie zal de internationale jury er 25 selecteren. Vijf projecten stoten door naar de finale, samen met nog eens vijf projecten uit de categorie ‘Kusten’. Al deze projecten zullen deel uitmaken van het archief van de Prijs. De finalisten presenteren hun werk tijdens een publieksevenement op 28 oktober in het CCCB. Na beraadslaging van de jury worden de winnende projecten in beide categorieën bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 29 oktober 2024. Meer informatie over de prijs en een link naar het inschrijvingsformulier vind je op de website van het CCCB. Projecten indienen kan tot 26 april.

Bron: CCCB
Deel dit artikel:
Onze partners