Tentoonstelling In Favour of Public Space. European Prize for Urban Public Space

In Favour of Public Space toont in Museum M de winnende projecten van de vijfde editie van de European Prize for Urban Public Space, een tweejaarlijkse prijs van het Centre of Contemporary Culture of Barcelona. De tentoonstelling toont ook het informatiemateriaal van alle 174 projecten uit 132 steden die voor deze editie werden ingediend. Het Europese karakter en de veelheid en verscheidenheid van bijeengebracht materiaal maken van deze tentoonstelling een rijke voedingsbodem voor de reflectie over de vormgeving van onze steden.


Flaneren over statige boulevards, gezellig keuvelen op uitnodigende pleinen, verpozen in lommerrijke parken – het zijn dé symbolen van een openbare stedelijke cultuur. Hoe belangrijk een kwalitatieve publieke ruimte is voor de leefbaarheid van onze steden– juist tegen de achtergrond van toenemende private, commerciële of toeristische claims - laat de komende tentoonstelling van vzw Stad en Architectuur zien.

In het gloednieuwe museum M presenteert het Leuvense architectuurcentrum de internationale tentoonstelling "In Favour of Public Space; European Prize for Urban Public Space", een initiatief van het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) in samenwerking met enkele Europese architectuurinstituten. De expositie stelt de meest recente Europese ontwikkelingen op het vlak van urban design en landschapsarchitectuur centraal en toont naast de winnende projecten van de editie 2008 ook alle ingediende projecten uit 132 steden. Deze Europese prijs heeft niet uitsluitend oog voor grootschalige stedelijke vernieuwingen maar brengt ook kleinere interventies onder de aandacht die het leven van de burgers verbeteren en het plezier in de stedelijke ervaring vergroten.Het stadscentrum van Banyoles van MIAS ArquitectesDe tentoonstelling geeft via internet tevens toegang tot de in de loop der jaren opgebouwde collectie van het CCCB over publieke ruimte. Het Europees karakter en de veelheid en verscheidenheid van bijeengebracht materiaal maken van deze tentoonstelling een rijke voedingsbodem voor de reflectie over de vormgeving van onze steden.

 

Praktisch
Waar: museum M (atelier) | Leopold Vanderkelenstraat 28 / ingang Savoyestraat / 3000 Leuven
Wanneer: di 17 november 2009 t/m wo 6 januari 2010
Openingstijden: di-zo 11-18 u / do 11-22 u / maandag en feestdagen gesloten
Inkom: gratis
Organisatie: Stad en Architectuur | t. +32 (0)16 22 22 39 / www.stadenarchitectuur.be  

Openingsdebat
Gesprek tussen de juryleden Ole Bouman (NAi Rotterdam) en Dietmar Steiner (AZ Wien) over de betekenis van stedelijke publieke ruimte / Moderatie Koen Van Synghel
Wanneer: vrijdag 27 november, 20 uur
Waar: antichambre museum M

Deel dit artikel:
Onze partners