a2o architecten koppelt nieuw woonproject Ursulinenhof in Hasselt aan restauratie klooster

Binnenkort gaan de oude schoolgebouwen van het VTI Hasselt nabij het Groenplein onder de sloophamer waardoor er plaats vrijkomt voor het nieuwe woonproject Ursulinenhof van a2o architecten. Tegelijkertijd wordt het klooster van de Ursulinen gerestaureerd. De werken gaan eind 2016 van start, wanneer het nieuwe schoolgebouw van het VTI op de site van het Technisch Instituut Heilig Hart aan de Kleine Breemstraat klaar is.

Uit respect voor de jarenlange aanwezigheid van de zusters Ursulinen op de site krijgt het project de naam Ursulinenhof. Het Ursulinenhof zal bestaan uit twee volumes met in totaal 104 wooneenheden. Op het gelijkvloers komen wellnessfaciliteiten, een grand-café en commerciële ruimtes. Deze komen rondom een nieuw aan te leggen fiets- en voetgangersstraatje te liggen dat het Groenplein met de Schrijnwerkersstraat verbindt. In het midden verbreedt deze doorgang tot een publiek pleintje.

 

Keramische afwerking

Het hoofdvolume van het Ursulinenhof wordt afgewerkt met keramische materialen. Het dak en de gevel van het vrijstaande volume krijgen een contrasterende afwerking met koperen leien. Middenin het hoofdvolume komt een semipublieke binnentuin die toegankelijk is via het nieuwe fiets- en voetgangersstraatje. Zowel het bestaande gebouw van de Zusters Ursulinen, de residentie Spaas als de appartementen in het nieuwe hoofdvolume krijgen uniforme terrassen die uitkijken op deze binnentuin. Om het groene karakter te versterken worden die terrassen op bepaalde plaatsen tot aan kroonlijsthoogte bekleed met klimplanten. Onder dit geheel komt een ruime ondergrondse parking, waarvan zes plaatsen zijn voorbehouden voor het nabijgelegen klooster. Op het gelijkvloerse niveau komen er fietsenstallingen.

 

Historisch onderzoek

Vooraleer a2o architecten startte met het ontwerp, voerde het bureau heel wat historisch onderzoek uit om te kijken hoe het bouwblok door de eeuwen heen werd getransformeerd. Dat onderzoek werd doorgezet tot in de ontwerpfase. Het geheel resulteert onder meer in de toepassing van baksteenarchitectuur, een typologie van hellende daken met keramisch materiaal, een mooie binnentuin en in het feit dat er veel aandacht werd besteed aan de buitenruimte tussen de gebouwen. De appartementen verschillen van afmetingen, maar hebben wel enkele dingen gemeen. Ze baden in het licht, hebben een groot terras en zoeken de relatie met de straat op. Dankzij het veelvuldige gebruik van glas en de publieksfuncties op het gelijkvloers straalt de architectuur dat ook uit. A2o Architecten ontwierp eerder al gelijkaardige projecten. Het Clarenhof in Hasselt, de Sionsite in Lier en een woonproject aan de Vaartkom in Leuven zijn hier enkele voorbeelden van.

 

Zorgeloze oude dag

Het Ursulinenhof is op de eerste plaats bedoeld als een plek om senioren in een erkende assistentiewoning of serviceflat zorgeloos te laten genieten van hun oude dag. Naast verzorging en thuisverpleging biedt de campus onder meer een grand café met restaurant, een fitnesszaal, een binnenzwembad, een poets- en wasserijdienst, een strijkatelier, een klusjesdienst, enzovoort. De campus wil een levenslange garantie bieden op een veilige en comfortabele woonomgeving die wordt aangevuld met diensten en ondersteuning die zijn aangepast aan de unieke wensen en noden van de bewoners. 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners