a2o maakt winnend ontwerp voor PPS-wedstrijd nieuwbouw politie en brandweer kanton Borgloon

a2o architecten en Kumpen belandden op het hoogste schavot van de wedstrijd voor het ontwerp van de nieuwe huisvesting voor de politie en de brandweer van kanton Borgloon. Naast a2o en Kumpen maken ook Studiebureau Boydens (technieken) en Establis (stabiliteit) deel uit van het winnende team.

Het nieuwe gebouw zal in het voorjaar van 2017 opgeleverd worden en huisvest een 90-tal personeelsleden die nu verspreid zitten over diverse locaties. Het geplande complex past zich door zijn geraffineerde vormentaal naadloos in in het centrum van Borgloon dat een uitgesproken kleinschalige bouwkorrel heeft. Het RUP en de aanwezige glooiing in het landschap vormen de randvoorwaarden voor het ontwerp. De gebouwdelen langs de straat worden voorzien van hellende daken. De natuurlijke glooiing in het terrein is een belangrijk uitgangspunt in de organisatieschema. De scenografie, de beleving van toekomen en vertrekken, speelt daarop in zonder daarbij aan flexibiliteit in te boeten.

 

Licht, privacy & toegankelijkheid

Licht, toegankelijkheid en privacy zijn sleutelelementen van het ontwerp.De vorm van het gebouw volgt de contouren van het perceel. Daar waar toegangen zijn ingepland, plooit het gebouw zich open. Op die manier worden de toegangen op natuurlijke wijze geaccentueerd. Een patio en een groot daklicht zorgen voor voldoende daglicht zonder aan privacy in te boeten. Een drempelverlagende inkompartij verkleint de stap naar de diensten die er gehuisvest zijn. Het toegepaste systeem van drager en invulling maakt een flexibele indeling mogelijk. Ondanks een strakke vormentaal heerst er een dynamische en ruimtelijke beleving die ontmoeting en uitwisseling op een semantische wijze verankeren.


 

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners