ABS Bouwteam en Govaert & Vanhoutte onthullen Domus Aurea in Gent

Het voormalige Belfiuskantoor op de Vlaanderenstraat in Gent wordt onder handen genomen door ABS Bouwteam en architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Het nieuwe project, ‘Domus Aurea’, omvat vier high-end woningen en een handelsruimte in een zeer modern jasje. De datum van afbraak van het gebouw en de realisatie van het ontwerp van G&V is voorlopig nog onbekend.

Gouden villa

Het ontwerp heeft zeer toepasselijk de naam Domus Aurea, gouden villa, gekregen. Projectontwikkelaar ABS Bouwteam selecteerde vier architectenbureaus. CAS Architecten creëerde een hedendaagse landmark, Sculp[IT] voegde het licht als vierde dimensie toe en Dhooge & Meganck ontwierp appartementen voor aparte mensen. En Govaert & Vanhoutte? Die paste het principe van de Gulden Snede toe en leverden zo een ontwerp af dat het oude bankgebouw zou vervangen door een hedendaags pronkstuk met handelsruimte en vier high-end wooneenheden.

 

De Gulden Snede van Govaert & Vanhoutte

Gestileerde, strakke blokken op elkaar gestapeld: het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte ging resoluut voor een ultramodern concept. Door zowel op de voor- als de achtergevel het principe van de Gulden Snede toe te passen, bewaarden ze de link met de historische gebouwen in de Vlaanderenstraat. "We hebben de Vlaanderenstraat goed bestudeerd," vertelt architect Benny Govaert. "Zo ontdekten we dat alle 19de eeuwse gevels in de straat ontworpen zijn volgens de Gulden Snede. Dat principe van ideale verhoudingen komt in ons ontwerp zowel in de voor- als de achtergevel terug. Op die manier konden we een hedendaags gebouw uittekenen dat toch volledig op zijn plaats is in zijn omgeving." Het gebouw werd ingedeeld in een handelsruimte, drie appartementen en een penthouse. De handelsruimte bevindt zich op de benedenverdieping en een stuk van de eerste verdieping. Ook de andere appartementen zijn verdeeld over de twee verdiepingen. Het nieuwe gebouw is ontworpen in samenspraak met de stad Gent, maar een bouwvergunning zit nog in de pijplijn.

 

Dreamteam: Govaert & Vanhoutte x ABS Bouwteam        

ABS Bouwteam staat voor ABSoluut Architectuur. Een uitgekiende architecturale vormgeving staat centraal bij elk project. Het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte staat voor tijdloze architectuur die een wordt met de omgeving. Het gevestigde architectenduo verdiende zijn sporen met een boeiende mix van uitdagende projecten en gerenommeerde architectuurprijzen.

 

Expositie ‘Domus Area: 1 gebouw, 4 architecten’

 

De datum van afbraak van het gebouw en de realisatie van het ontwerp van G&V is voorlopig nog onbekend. Wilt u het ontwerp en de maquettes van de Domus Aurea-architecten alvast van dichtbij bekijken? Dat kan. Vanaf 17 oktober t/m 19 december (enkel op zaterdag) kunt u van 11u tot 17u  terecht in het oude bankgebouw in de Vlaanderenstraat in Gent voor de expositie ‘Domus Aurea: 1 gebouw, 4 architecten’.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage