Adins & Van Looveren en KNAUF zet Parkhotel Kortrijk in het nieuw

Met de uitbreiding van het befaamde Parkhotel in Kortrijk zet de stad zich nog wat meer op de kaart als bestemming voor toeristen, zakenmensen en bezoekers van beurzen. Architectenbureau Adins & Van Looveren tekende in 2007 al de plannen voor de 3.500 m2 grote metamorfose van het Kortrijkse Parkhotel, dat voortaan met 160 kamers (58 meer dan voorheen) een van de grootste hotels in de regio is KNAUF ging specifieke uitdagingen aan op het vlak van en akoestisch comfort, vochtweerstand en brandweerstand.

Er werd ruim zes miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van het hotel met design suites, een spa & wellness center, een restaurant met binnentuin en zwembad met buitenterras, een fitnessruimte, vergaderzaal enz. Vele functionaliteiten, en dus ook vele bouwtechnische uitdagingen.

De architecten behielden de bestaande betonstructuur, de rest werd ontmanteld. “Het is architecturaal makkelijker om alles af te breken, maar als het een goed gebouw betreft, kiezen we ervoor om te zien wat kan behouden blijven,” klinkt het bij de de architecten. Voor Knauf, dat zowat alle binnenmaterialen leverde, is dit architecturale project een echt visitekaartje, vooral op het vlak van akoestisch comfort. Ondanks de ligging vlak aan het station is het in de nieuwe kamers opvallend stil.

 

Nachtrust: 5 sterren

“Dat is te danken aan het massa-veer-massa principe van gipsplaten en isolatie waarbij de geluidsoverdracht grotendeels afgeblokt wordt,’’ legt Knauf-instructeur Jean-Yves Dury uit. “We doen het geluid een langere weg afleggen. In de opbouw van de akoestische scheidingswanden W 115 gebruiken we een dubbele onderconstructie van metalen staanders van 75 mm dik zonder onderling contact, een opvulling van 60 mm dikke Knauf Insulation Acoustifit, glaswolisolatie met ECOSE Technology – dat de trillingen opvangt – en een eerste laag met de akoestische gipsplaten Knauf Soundshield."

Voor de kers op de taart zorgt de Knauf Diamond Board-plaat aan de buitenkant. Die kan door haar hardheid tegen een stootje, is vochtwerend (H2 volgens EN 520) en biedt het geheel de vereiste brandweerstand Rf 60 en een geluidsverzwakking van Rw 66 dB, wat ongetwijfeld bijdraagt tot de perfecte nachtrust van de hotelgasten. Ook het afgehangen plafond bestaat uit een dubbele onderconstructie van draagprofielen bekleed met de brandwerende plaat F 18, voor een brandweerstand Rf 30. In functie van maximaal akoestisch comfort werd nog eens een tweede gipsplaat van het standaard type bevestigd.

 

Water geen bezwaar

In de badkamers, zwembad en sauna bestaat er door de hoge vochtigheid en chloorrijke omgeving een verhoogd gevaar voor corrosie van de profielen. Jean-Yves Dury: “Daarom werden ze behandeld met een expoxylaag. Verder hebben we hier gekozen voor de Aquapanel Indoor of Skylite-cementplaat, want zelfs gipsplaat met een verhoogde vochtweerstand zou hier tekort schieten. De cementplaat heeft het voordeel niet te rotten of vervormen, maar is dan weer niet waterdicht. Dat is de rol van de afwerking via een bitumenlaag of, zoals hier, de betegeling.” Voor het plafond in de wellness werd Aquapanel Skylite aangebracht die overpleisterd werd met een witte, egale afwerkingsmortel. De achteraf aangebrachte verflaag zet het strakke uitzicht van het plafond nog eens extra in de kijker.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage