Je kunt er niet omheen: isolatie is vandaag een essentiële schakel in het behalen van energiedoelstellingen. Maar is al die isolatie wel in verhouding met de milieuwinst die je boekt? Isolatie produceren vraagt immers ook heel wat energie. Het WTCB deed onderzoek en concludeerde dat isoleren bij renovaties wel degelijk tot milieuwinst leidt.
Een groot aantal gebouwen in het land zijn verouderd en scoren slecht op het gebied van energie-efficiëntie. Met FOAMGLAS® is het mogelijk om de daken ervan te renoveren en bijkomend te isoleren zonder het aanwezige isolatiemateriaal te verwijderen of te vervangen. Op deze manier kan worden bespaard op energie en grondstoffen, verkleint de afvalberg, en draagt de bouwwereld bij aan een circulaire economie. Een mooi voorbeeld is de huidige renovatie van het dak van AZ Sint-Jan Brugge.
In Olen verrijst een duurzaam co-housingproject van 8 woningen. Iedere woning bestaat uit een prefab constructie uit cross laminated timber (CLT). Aangevuld met de Unidek Aero Fermacell dakisolatie van Kingspan resulteert dit in een systeem dat zich snel laat verwerken en tegelijk een duurzaam karakter heeft. Volledig volgens de visie van aannemer Arwo Bouw en architectenbureau B-Architecten. Het project zal in de zomer van 2022 opgeleverd worden.
Knauf Insulation heeft vorige week in Wezet een installatie geopend om gebruikte minerale glaswol te recycleren. De hoogtechnologische fabriek kreeg de naam RESULATION en kostte 15 miljoen euro.
Meer dan ooit doet de overheid moeite om isolatie van bestaande woningen te promoten. Maar de ene maatregel ondergraaft de andere. Dat moet zo snel mogelijk bijgestuurd worden, vindt architect Etienne Hoeckx.
In Varsenare werken architectenbureau a[RT]en aannemer Tom Vansteelandt momenteel samen aan een stijlvolle meergezinswoning. De architect ging voor een bijzonder ontwerp, de aannemer is momenteel volop bezig met de gevelisolatie. "We kozen bewust voor Utherm Wall A omdat de isolatie zo beter scoort dan het verplichte minimum voor middelhoge gebouwen."
Aannemer Isfried Lefevere deed iets wat menig vakman op de lange baan schuift, namelijk zijn eigen huis renoveren in Oostrozebeke. Zijn constructie was stevig genoeg om direct aan te vangen met isolatie. Om te isoleren koos hij voor het Utherm-gamma van Unilin.