Akoestiek Christus Koningkerk Brugge geoptimaliseerd bij renovatie

Bij het plannen van renovatieprojecten is het verstandig om meteen rekening te houden met de optimalisatie van het akoestisch comfort. Er bestaan veel verschillende oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn in een renovatieplan, zonder de eigenheid van een ruimte te veranderen. Laat u inspireren door de renovatie van de Christus Koningkerk in Brugge. Het ontwerp is van architect Peter Goes.

De koepelkerk van Christus-Koning neemt een bijzondere plaats in binnen het Brugse patrimonium. Na ruim 21 jaar werken aan buiten- en binnenzijde is deze kerk nu volledig gerestaureerd.

 

Restauratie interieur

In fase 5 van de uitvoeringswerken werd van 2004 tot 2016 de restauratie van het interieur onder handen genomen, waaronder de akoestiek.

Een probleem bij de restauratie van de binnenzijde van de kerk was, dat vroegere uitgevoerde akoestische ingrepen (gespoten rotswol op binnenzijde van de koepel en akoestisch pleisterwerk op de achterwand) door de vele waterinfiltraties beschadigd waren en deels losgekomen. Er werd in 2006 een akoestische studie besteld bij een onafhankelijk akoestisch bureau waarin werd afgewogen welke akoestische ingrepen (materiaal en absorptie factor) op welke wanden een verantwoord resultaat zouden opleveren en de keuze voor de akoestische ingrepen betreffende de koepel zelf viel op de akoestische bekleding, Vibrasto van Texaa, verdeeld via DOX acoustics. De montage gebeurde door Aquastra.

Maar vooraleer men kon overgaan tot het plaatsen van de nieuwe akoestische bekleding, moest eerst de bestaande dunlagige gespoten rotswol van de betonnen koepel afgekapt en geëgaliseerd worden. Daarna kon de Vibrasto (Kleur : Bleu Cobalt), met zijn opencellige onderlaag, op de naakte structuur van de betonnen koepel verlijmd worden.

De voornaamste eigenschappen van deze akoestische oplossing zijn:

  • flexibel & integreerbaar in talrijke ontwerpen
  • uitzonderlijke absorptiewaarden
  • naadloze afwerking
  • antistatisch
  • vochtafstotend behandeld

Aan de hand van U-profielen op de naad tussen 2 banen, waarin de zoom van het textiel geplaatst werd, kon men een strakke continue aansluiting bekomen. Verschillende sterren, bekleed met het Aeria textiel van Texaa®, werden als afwerking op de Vibrasto gekleefd om zo een mooie sterrenhemel na te bootsen. 

Uiteindelijk heeft de volledige restauratie ertoe geleid dat het Kerkgebouw van de Kerk “Christus-Koning” terug bouwfysisch gezond is en een beduidend betere akoestiek kent, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners