In deze showroom presenteert Schüco, leverancier van raam-, deur- en gevelsystemen, haar nieuwste producten en worden evenementen georganiseerd. Voorheen was er storende galm en echo in de grote, open ruimte. Ook waren sprekers en bezoekers slecht te verstaan. OWA heeft een op maat gemaakt plafondplan verzorgd, in lijn met het ontwerp van het gebouw, voor een prettig akoestisch klimaat en verbeterde bezoekerservaring.
Het ZIN-project in Brussel is niet enkel een huzarenstukje op architecturaal en bouwkundig vlak – met een grensverleggende focus op duurzaamheid en circulariteit – maar ook qua akoestiek. Gezien de strikte eisen en verregaande ambities van de Vlaamse overheid deed bouwheer Befimmo van meet af aan een beroep op de gespecialiseerde expertise van Bureau De Fonseca, dat sinds april deel uitmaakt van de Studibo-groep. “Allerlei complexiteiten die zich normaliter afzonderlijk voordoen, kwamen hier samen. Dat maakte van ZIN zonder twijfel ons meest uitdagende project ooit”, aldus oprichter en zaakvoerder Pierre De Fonseca.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
In Haaltert is eind vorig jaar de eerste steen van de school van de toekomst gelegd. Campus Groentopia wordt een gloednieuw schoolgebouw voor GO! basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug en GO! basisschool De Krekel. Het Mechelse HASA Architecten stond in voor het ontwerp van de nieuwe inclusiecampus. Daarin staat groen en open ruimte centraal. Maar ook inclusie, want de nieuwe innovatieve campus wordt hét voorbeeld van een eengemaakt onderwijssysteem, zonder onderscheid tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Als alles volgens plan verloopt, opent de school in september 2026 haar poorten.
Het is het oudste zwembad van het Brusselse Gewest en het op één na oudste van België: het gemeentelijk zwembad van Elsene is een parel in de kroon van het Brusselse erfgoed en verdiende een grondige renovatie. Na vier jaar noeste arbeid heropent het zijn deuren in de Zwemkunststraat, een mooi cadeau van Beliris voor de 120e verjaardag van het monument. Architect van het renovatieproject is AAC Architecture, met ondersteuning van Greisch voor stabiliteit en Écorce voor speciale technieken. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Valens en In Advance.
Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt, waarbij de unieke architecturale elementen en de kenmerkende ellipsvormige structuur behouden zijn gebleven. Deze renovatie zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl het zijn historische en culturele waarde behoudt. Het VUB-rectoraat neemt voortaan opnieuw zijn intrek in het gebouw.
De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde streefde naar een veelzijdige invulling: van kantooromgeving (65.000 m²) en coworkingruimten tot een hotel met 200 kamers, een auditorium, restaurant, sport- en wellnesscentrum en een opvallend atrium. De historisch beschermde gevels en de vele functies vroegen om doordachte akoestische oplossingen. Studiebureau M-gineers werkte samen met ontwerpers de Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+, MA2 en EOLE om de uiteenlopende akoestische eisen binnen dit project met zorg te verenigen.
Het K-Nopy-project, gelegen in het hart van de Brusselse Troonstraat, herdefinieert het concept van moderne, duurzame kantoorruimte met een geavanceerde architecturale en technische aanpak. Dankzij een succesvolle samenwerking met Eaglestone Belgium, BPC Group, MCO Parachevement en Axent Architects onderscheidt het gebouw zich via het gebruik van innovatieve materialen – waaronder Knauf-oplossingen – die voldoen aan alle akoestische, esthetische en duurzaamheidseisen.
Tradities werken: aan het einde van elk jaar maakt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de eerste helft van het volgende jaar bekend. Dit jaar was het niet anders. Als je actief bent in het Brussels Gewest, neem dan een voorsprong door een opleiding in duurzame bouwpraktijken te volgen. Opgelet: voor opleidingen is een bevestiging van je inschrijving en dus een uiterste inschrijvingsdatum vereist. En de eerste cursussen starten al op 8 januari.