Akoestiek in kantoren verbeteren: enkele praktijkvoorbeelden

Hoezeer het interieur van een kantoor ook tot de verbeelding spreekt, zonder een sterke akoestische inrichting zullen de kantoorgebruikers er amper van kunnen genieten. Gelukkig bestaan er een voldoende efficiënte oplossingen om de akoestiek op kantoor te verbeteren, die bovendien ook een visuele meerwaarde bieden. Vandebroek Interieur lijst enkele tips & tricks op.

1. Alles begint bij je ontwerp

Grote ruimtes hoeven niet per se gepaard te gaan met een minderwaardige akoestiek. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de foto’s van de totaalafwerking die Vandebroek Interieur realiseerde in de kantoren van Huawei Belgium in Brussel. Zij wilden koste wat kost hun kleinere werkruimtes inruilen voor een flexibele ruimte-indeling waar netwerken centraal staat. Een sterke mix van ruime werkplekken, afzonderlijke overleglokalen en een gezellige praatlobby.

 

2. Denk ook eens in hokjes

Ook prominent aanwezig in de kantoren van Huawei: akoestisch geoptimaliseerde werkhoekjes of office pods. In dit geval een afgesloten ruimte met glazen wanden en warm ingekleed met gordijnen en designverlichting.

Maar ook losstaande en/of open office pods kunnen er mee voor zorgen dat het rumoer op de werkvloer tot een minimum beperkt blijft. Zeker wanneer er dagelijks veel meetings of presentaties plaatsvinden.

 

3. Doordachte vloer- en wandbekleding

Het is algemeen geweten dat stoffen geluid sterk absorberen en zo galm verminderen. Stijlvolle vloerkleden, met hout bezette kantoormuren, gebruik maken van gordijnen of zelfs groenwanden. Op deze manieren pak je de akoestiek efficiënt aan en voeg je meteen ook een warme, persoonlijke uitstraling toe aan je kantoorinterieur.

 

4. Multifunctioneel meubilair

Ook meubilair kan een belangrijke rol spelen in de akoestiek van het kantoorinterieur. Verspreid bijvoorbeeld stoffen zitjes doorheen het kantoor of integreer zetels met extra hoge ruggen die quasi op zichzelf een stille zithoek vormen.

 

5. Akoestische panelen en schermen

Een laatste manier om je kantoor akoestisch te verbeteren, is door het plaatsen van speciaal ontworpen akoestische structuren. Denk aan akoestische wand- of plafondpanelen, plafondeilanden – al dan niet met ingebouwde verlichting -, bureaupanelen of akoestische schermen (of baffles). Ook glazen wanden en balustrades dragen sterk bij tot het akoestisch verbeteren van je kantoor.

 

Akoestiek kantoor verbeteren: op één lijn met je architect

Denk je eraan om de akoestiek binnen jouw huidig kantoor binnenkort onder handen te nemen? Of ga je nieuwbouwen of je kantoorinterieur helemaal herinrichten en wil je dat het akoestisch plaatje voor eens en voor altijd perfect klopt? De Interieurbezielers van Vandebroek Interieur hebben zowel ervaring in het realiseren van unieke meubels, als van volledige interieurinrichtingen en zelfs totaalafwerkingen vanaf casco bouwtoestand.

Deel dit artikel:
Onze partners