Akoestische oplossing voor turnzaal Stedelijke Basisschool Sportomundo

In de Stedelijke Basisschool Sportomundo in Antwerpen hadden de gebruikers last van te veel nagalm en verhoogde geluidsniveaus. Dit zorgde voor een slechte verstaanbaarheid en een algemene geluidsoverlast voor zowel leerlingen als leerkrachten. Om de leefbaarheid in de turnzaal en het akoestisch comfort te garanderen werd, op vraag van de externe preventiedienst Idewe, de hulp van DOX Merford Belgium ingeschakeld.

Stuiterende ballen, geroep tijdens teamsporten en piepende schoenen zorgen al snel voor een onaanvaardbaar geluidsniveau in een turnzaal. De galm sterft maar langzaam weg waardoor het geluid belastend is voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Om een passend akoestisch comfort te voorzien in de turnzaal werd de hulp van DOX Merford Belgium ingeschakeld. Het doel: de turnleraar moet les kunnen geven op een adequate manier zonder persoonlijke gehoorbeschermingsmiddelen in te schakelen.

Akotherm absorptiepanelen

Om de specifieke vereisten en hoeveelheden te bepalen besloot DOX Merford om ter plaatse de akoestische situatie eerst in kaart te brengen en aan de hand van een akoestische simulatie de benodigde materialen te selecteren. Het project bracht twee grote uitdagingen met zich mee: de vorm van het dak en de hoogte van de ruimte.

De turnzaal heeft een gebogen dak. Met behulp van de Akotherm panelen werd de vorm van het dak perfect gevolgd. Daarnaast werden de akoestische panelen ter plaatse met een laser uitgelijnd zodat het ook vormzichtelijk mooi oogt. De turnzaal heeft een hoogte van zes meter waardoor er een hoogtewerker nodig was om de panelen te bevestigen.

Niet inboeten op ruimte

De absorberende Akotherm panelen van DOX Merford hebben een hoge absorptiewaarde waardoor er minder vierkante meter aan materiaal nodig is. Daarnaast moet er ook niet ingeboet worden op de inrichting van de ruimte. Naast hun absorberende functie zijn de panelen ook balbestendig, wat belangrijk is gezien de functie van de ruimte. Dankzij hun licht gewicht konden de panelen met behulp van de hoogtewerker eenvoudig gemonteerd worden. In totaal gebruikte DOX Merford ongeveer 100 m² absorptiemateriaal om de nagalmtijd op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

Heeft de ontwerper toch specifiekere esthetische eisen? Dan kan hij/zij kiezen voor het Tuned-gamma waarbij architectuur en akoestisch comfort hand in hand gaan.

Duurzaam product

Dankzij de technische eigenschappen kan het product binnen verschillende gebieden toegepast worden zoals kantoren, winkels, vergaderruimtes en klaslokalen. De vlakke plaat is beschikbaar in twee kleuren, wit en zwart, en wordt deels vervaardigd uit gerecycleerde polyestervezels. Ongeveer 75% hiervan is afkomstig van recycling (petflessen).

Bron: DOX Merford Belgium
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners