Alcoa stelt extreem sterke, elegante en duurzame frames voor

Ook de aluminiumspecialist Alcoa was aanwezig op Architect @Work 2015 en toonde er zijn nieuwste producten, waaronder twee gordijngevelsystemen, een reeks bijbehorende raam-deursystemen en elegante schuiframen voor renovaties. Het bedrijf zorgt er bovendien voor dat het gebruikte aluminium maximaal gerecycled kan worden.

Frames op steroïden

Twee gordijngevelsystemen sprongen afgelopen week in het oog, namelijk de vliesgevels AA 100 Q en AA 100 Q HI+. De eenvoudige kruisvorm van de reeks verraadt een rechttoe rechtaan-aanpak, die bovendien gepaard gaat met een makkelijk uit te voeren montage. Met één enkele binnenconstructie voor het volledige gamma aan profielen krijgen architecten bovendien een heleboel mogelijkheden op het vlak van vormgeving, met (verborgen) beweegbare delen en de mogelijkheid tot grote glasoppervlakken, maar ook qua inbraakwering en brandveiligheid. Door de verschillende afdekkappen zijn beide varianten geschikt voor zowel vlak- als stijlafwatering geschikt.  

 

De echte krachtpatser is echter de AA 100 Q HI+, die glas kan dragen van maar liefst 700kg. Hierdoor kunnen glasdiktes tot 60mm worden toegepast. Dit vermogen in combinatie met de gepatenteerde thermisch onderbroken glasondersteuning maken van deze variant het enige voor passiefhuizen gecertificeerde vliesgevelsysteem. De ramen hebben dan ook een indrukwekkende Uf-waarde van slechts 0,81 Wm2K, waardoor de EPC-waarde gegarandeerd de laagte in duikt. Het opengaande broertje van dit gevelsysteem is de RT 72 HI+, die overigens dankzij de smalle profielen en een inbouwdiepte van slechts 72mm zeer geschikt is voor renovaties. Ook deze ramen en deuren zijn geschikt voor passiefbouw.

 

Stijlvol én energiebesparend renoveren

Een variant op deze RT 72-reeks is het raamsysteem GT 70 S, dat niet alleen in nieuwbouwprojecten maar ook in renovaties erg vaak gebruikt wordt. Door de geringe aanzichtbreedte van 39mm zijn deze ramen namelijk zeer geschikt voor staalrenovatie. De karakteristieke uitstraling die slanke raamkozijnen aan oudere panden geven, gaat met deze Steellook-reeks niet verloren, terwijl de isolatiewaarde wel voldoet aan de hedendaagse vereisten. De vervanging van houten of kunststof ramen door dit aluminium systeem verhoogt de inbraakwering, de brandveiligheid en maakt komaf met het intensieve onderhoud van deze materialen.

 

Extreem solide schuiframen

Niet alleen de vaste gevelprofielen, maar ook de schuifdeuren en schuiframen van Alcoa kunnen heel wat gewicht aan. Zo is de AA 4110 uitermate goed bestand tegen de hoge windsnelheden die soms bij hoge gebouwen voorkomen. Vanaf een gewicht van 200kg wordt een hefschuifbeslag aangeraden, waardoor deuren van zo’n 3,5 meter hoog en 400kg zwaar nog steeds zeer soepel rollen. Net zoals de vliesgevelsystemen zijn ook deze deuren en ramen modulair opgebouwd, waardoor ze makkelijk in combinatie met verlichting, loopdeuren, draairamen of andere toepassingen geplaatst kunnen worden.

 

Een leven lang aluminium

De keuze voor het gebruik van aluminium brengt niet alleen esthetische, functionele en gebruiksvriendelijke voordelen met zich mee, maar heeft ook een positieve impact op het milieu. Zo is het materiaal vrijwel onbeperkt recycleerbaar, niet giftig en daardoor erg duurzaam. Het AR 90-programma van Alcoa zorgt er namelijk voor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van gerecycled aluminium. Bovendien heeft het bedrijf zijn producten zo ontworpen dat ze makkelijk te demonteren zijn en omgesmolten kunnen worden voor andere toepassingen. Zo hoeft er niets onnodig verloren te gaan.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage