Appartementenhuizen: ook in kleine steden een trend

Appartementenhuizen en tijdelijke woonconcepten zijn in steden sterk in opkomst: Met hun aanbod van kleine en piepkleine appartementen richten ze zich op weekendbezoekers, pendelaars en studenten die voor een beperkte tijd een comfortabele, soepel functionerende woonruimte nodig hebben - zonder met meubels te hoeven slepen of op de WiFi-verbinding te moeten wachten. Je vindt ze nu ook in zuid-Baden (Duitsland), met deskundige ondersteuning van Häfele.

In het stadje Kenzingen in Baden hebben Christoph en Stephan Schmidt om de hoek van hun architectenbureau een modern huis met drie verdiepingen gebouwd. Het dubbel hellende dak met de petrolgroene gepleisterde gevel en de markante dakkapellen valt op in de structureel homogene woonwijk, zonder dominant of zelfs opdringerig over te komen.

 

Nieuwe vorm van tijdelijk wonen

Met hun nieuwe appartementenhuis brengen de broers Schmidt het stedelijke succesrecept van het microwonen over naar het platteland en lanceren ze ook een nieuw merk. In JopaJoma smelten hoogwaardige architectuur, designgericht interieurdesign en een moderne manier van leven samen tot een nieuwe vorm van tijdelijk wonen.

Hier, in het schilderachtige gebied rond de Kaiserstuhl en niet ver van de universiteitsstad Freiburg, behoren ook toeristen met affiniteit voor design tot de doelgroep. Alle zeven één- en tweekamerappartementen - met oppervlaktes tussen de 20 en de 50 m² - hebben een patio of balkon, zijn efficiënt ontworpen en comfortabel met hoogwaardige materialen, maar toch robuust vormgegeven. Bovenal zijn ze uiterst functioneel. Daarvoor zorgen doordachte details die op slimme wijze meer leven per vierkante meter mogelijk maken. Twee appartementen op de eerste verdieping kunnen ook worden gebruikt als een gekoppeld appartement van 70 vierkante meter met drie slaapkamers.

JopaJoma - een project op het snijvlak tussen woongebouw en hotel - moet ook interessant zijn voor investeerders uit de horecasector. De broers zien JopaJoma daarom ook als prototype en ‘showroom’ voor een holistisch doordacht nieuw appartementenhuis. De Schmidt architecten zouden zich graag over de verdere ontwikkeling ontfermen.

 

‘Meer leven per vierkante meter’: een Häfele-specialiteit

‘Meer leven per vierkante meter’ is inmiddels een klassiek Häfele-thema geworden. De wereldwijd opererende specialist voor beslagtechniek, elektronische toegangscontrolesystemen en ledlicht zet zich samen met gerenommeerde architectenbureaus en ontwerpers al lang in voor de basisplanning en de ontwikkeling van uitgekiende ruimteconcepten - inclusief uitgekiende functionaliteitsoplossingen. Zo presenteerde Häfele na de ‘Functionality Cube’, het multifunctionele interieurconcept voor de LoftCube van Werner Aisslinger, en het meermaals bekroonde trendproject ‘Youth Lab’, al in 2017 het innovatief doordachte "MicroApart 20/30". ‘

Voor de oprichting en ontwikkeling van hun merk JopaJoma deden Stephan en Christoph Schmidt daarom een beroep op Häfele. "Als interdisciplinair architect en veelzijdig planningsbedrijf met kennen wij Häfele al vele jaren en putten wij voor onze projecten - vooral in de horeca - regelmatig uit het grote productassortiment van Häfele", meldt Christoph Schmidt. Bij het appartementenhuis in Kenzingen was de samenwerking echter bijzonder diepgaand, aangezien Häfele vanaf het begin ook als merkstrateeg optrad, de communicatieve omgeving van het JopaJoma-product analyseerde en uiteindelijk creatieve en functionele unique selling points identificeerde die in de projectplanning werden opgenomen. 

Als holistische advies- en planningspartner ondersteunde de beslagspecialist het project vanaf de voorcalculatie, de architectonische uitvoering en de marketing tot en met de betrouwbare vervolgondersteuning tijdens de lopende exploitatie. Christoph Schmidt: "Häfele begrijpt wat niet alleen belangrijk is voor exploitanten van appartementenhuizen, maar ook voor architecten."  Zo is er bijvoorbeeld het feit dat een redelijk appartementenhuis van hoge kwaliteit moet zijn en het aantal snel wisselende gasten robuust en ongeschonden moet aankunnen.

Udo Jungebloed, Hoofd Verkoop en Binnenlandse Projecten bij Häfele en projectleider bij JopaJoma legt uit hoe Häfele als ervaren allrounder te werk gaat: "Een uitgebreide workshop direct aan het begin van ons advieswerk zorgt voor een succesvolle start in elk van onze projecten. We analyseren de wensen en mogelijkheden van onze klanten en richten ons strikt op de behoeften van de doelgroep en op het budget. In regelmatige planningsvergaderingen met alle betrokken partijen bereiken we allround succesvolle resultaten."

 

Eigen producten en producten van derden in perfect samenspel

Als internationale onderneming profiteert Häfele sterk van zijn wereldwijde expertise. Informatie van de wereldmarkt vloeit als creatieve impulsen direct over in nieuwe nationale ideeën. Het interdisciplinaire team van eigen specialisten houdt zich bezig met alle relevante gebieden van interieurplanning en technische bouwuitrusting. Zo zijn de planners van dochteronderneming Nimbus verantwoordelijk voor integratieve lichtconcepten, terwijl de experts van Rosso verantwoordelijk zijn voor een efficiënte ruimteakoestiek.

"In de Häfele productwereld hebben we gewoon alles gevonden wat voor JopaJoma zinvol is", zegt Schmidt. "Omdat het bedrijf zowel leverancier van eigen als externe producten is en tegelijkertijd een competente, in microliving gespecialiseerde planner die samenwerkt met bekende partnerbedrijven, kun je er zeker van zijn dat alle componenten bij elkaar passen en goed functioneren."

Zo communiceert het digitale toegangscontrolesysteem van Häfele, Dialock, in JopaJoma met de hotelmanagementsoftware van Protel en met de intelligente kamerbesturing van de fabrikant Gira. Ook de keukens in de appartementen zijn harmonieus vormgegeven: terwijl de hoogwaardige decoratieve afwerkingen van de meubelpanelen van FunderMax zorgen voor de visuele esthetiek van de inbouwcomponenten, zorgen innovatieve Häfele beslagoplossingen voor de passende functionaliteit binnenin.

Loox licht in de meubels zet accenten en correspondeert op zijn beurt met de futuristische plafondlampen van de familie ‘Q Four’ en de ‘Squeeze’ hanglampen van Nimbus, die in de woonkamer ieders aandacht trekken. De moderne en ruimtebesparende keukenuitrusting - inclusief vaatwasser en fornuis - werd samen met WMF gerealiseerd, zelfs inclusief het bestekassortiment. Ook in de badkamers werden veel Häfele-accessoires gebruikt - vooral de multifunctionele badkamerspiegel uit het eigen huisassortiment ‘Aquasys’.

En omdat comfort niet alleen in de appartementen begint, maar ook bij de voordeur, werd hier gekozen voor Häfele systeemdeuren: Ze komen uit eigen ontwikkeling en werden voor JopaJoma geproduceerd door deurenfabrikant Prüm. Ook hier met FunderMax-afwerking - deze keer in neutraal wit. In combinatie met het Dialock identificatie- en toegangscontrolesysteem zorgen de onderhoudsvriendelijke deuren voor een aanzienlijke verlaging van de exploitatiekosten en tegelijkertijd voor meer comfort en veiligheid voor zowel de gasten als de exploitant. "Het is de som van vele kleine details die een groot, functionerend geheel maakt", zegt Christoph Schmidt tot besluit. Het JopaJoma appartementenhuis is daarvoor een uitstekend voorbeeldproject. 

Bron: Häfele

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage