Aquatreat opent duurzaam bedrijfsgebouw

Vrijdag 28 april 2017 opent Aquatreat in Aarschot haar nieuw state-of-the-art bedrijfsgebouw met passieve kantoorruimten, laboratoria, groendak en productieruimtes. Aquatreat legde als pionier in duurzaam ondernemen aan architect Orens-Van Grimbergen en aannemer Mathieu Gijbels de extreem uitdagende eis op om de CO2-uitstoot bij constructie lager dan 500 ton te houden. Dat bepaalde de materiaalkeuze, de inrichting en de structuur.

Alleen de meest duurzame materialen en de meest innoverende technologieën werden gebruikt. “We trekken onze ecologische filosofie volledig door in het nieuwe bedrijfsgebouw omdat we ervan overtuigd zijn dat investeren in duurzaamheid rendeert voor het bedrijf, voor mens en milieu.” verklaart Jan Vandersypen, oprichter van Aquatreat. Hij droomde al lang van dit gebouw.

 

Uitvoerders

“Met deze specifieke wensen zijn we op zoek gegaan naar de juiste partners voor dit nieuwbouwproject. Zowel de aannemer als de architecten hebben de nodige expertise in groene bedrijfsgebouwen”, verduidelijkt Jan Vandersypen. “Daarom werkten we met aannemer Mathieu Gijbels en Orens-Van Grimbergen Architecten.”

De constructie is volledig in massief hout en bij ontwerp en bouwproces is er rekening gehouden met de laagst mogelijke ecologische voetafdruk (minder dan 500 ton CO2). Een vergelijkbaar traditioneel bedrijfsgebouw heeft een ecologische voetafdruk van meer dan 3000 ton CO2.

 

Duurzaam

De totale exploitatie zal meer CO2 opnemen dan uitstoten. De kantoren zijn volledig passief, de productie- en opslagruimtes zijn lage-energie. Het energieprestatiecertificaat bewijst een e-peil van 6 kWh/m2. Daarmee beantwoordt het gebouw zelfs vanaf 2021 aan de energienormen voor niet-industriële gebouwen (< 40 kWh/m2).

Aquatreat is sinds 2001 een nullozer: regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in de productieprocessen, afvalwater wordt zoveel mogelijk gerecycleerd. In de glazen piramide voor het gebouw wordt het afvalwater gezuiverd via natuurlijke verdamping en condensatie.

Off the grid smart energy system: Aquatreat wekt alle nodige stroom op met zonnepanelen en de overtollige energie wordt opgeslagen op Li-iron-phosphate batterijen. Een intelligent gebouwbeheerssysteem laat de machines werken wanneer er voldoende energie opgewekt wordt door de zonnepanelen. Het groendak neemt CO2 op.

Dankzij 7 geothermische putten van 100 m. diep wordt het gebouw gekoeld en verwarmd. Alle bedrijfswagens stoten maximaal 105 gram CO2 uit.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners