ArcelorMittal introduceert duurzaamheidsinitiatief XCarb™

ArcelorMittal kondigt de lancering van de eerste drie XCarb™-initiatieven aan, als onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om zijn doelstelling voor 2050 – koolstofneutraal zijn - te verwezenlijken. XCarb™ zal uiteindelijk alle producten en staalproductieactiviteiten van ArcelorMittal met verminderde, lage en nul koolstofemissies, alsook bredere initiatieven en groene innovatieprojecten, samenbrengen in één enkele inspanning die gericht is op het realiseren van aantoonbare vooruitgang in de richting van koolstofneutraal staal.

Ter ondersteuning van de lancering kondigt ArcelorMittal vandaag drie XCarb™ merkinitiatieven aan:

  • De ‘XCarb™ groenestaalcertificaten', waarmee wij onze klanten kunnen ondersteunen in hun streven om hun Scope 3-emissies te verminderen;
  • ‘XCarb™ gerecycleerde en hernieuwbaar geproduceerde’ innovatieve producten voor de klanten van ArcelorMittal;
  • Het ‘XCarb™ innovatiefonds’;

Aditya Mittal, CEO van ArcelorMittal: “Klimaatverandering is een enorme maatschappelijke prioriteit. ArcelorMittal heeft een belangrijke rol te vervullen in de verwezenlijking van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en is vastbesloten het voortouw te nemen in de overgang van onze sector naar koolstofneutraal staal."

"Wij beschikken over de schaalgrootte, de middelen en de technologische bekwaamheid om een aanzienlijke impact te hebben, en hebben al de routes naar een koolstofneutrale staalproductie uitgestippeld via onze ‘Smart Carbon’- en ‘Innovative DRI’-trajecten."

"Onze lancering van XCarb™ vandaag brengt ons volledige scala aan ontkolingsactiviteiten samen onder één overkoepelend merk. Het doel is om de belanghebbenden (‘stakeholders’) te laten zien welke uiteenlopende initiatieven wij nemen om onze doelstelling voor 2050 - koolstofneutraal zijn - te bereiken, terwijl we onze klanten ook oplossingen bieden die hen helpen hun eigen doelstellingen voor koolstofreductie te halen. Daarmee tonen we welke belangrijke rol staal te spelen heeft in een toekomstige, circulaire economie."

De eerste XCarb™-initiatieven die gelanceerd worden, zijn de volgende:

 

‘XCarb™ groenestaalcertificaten'

Binnen alle activiteiten van ArcelorMittal Europa – Vlakke Producten, investeert het bedrijf in een groot aantal initiatieven om de koolstofemissies van de hoogovens te verminderen. Deze initiatieven variëren van de ‘Smart Carbon’-vlaggenschipprojecten, zoals Torero (dat biomassa omzet in biokolen ter vervanging van steenkool in de hoogoven) en Carbalyst (dat koolstofrijk hoogovengas opvangt en omzet in bio-ethanol, dat vervolgens kan worden gebruikt om koolstofarme chemische producten te maken) tot het opvangen van waterstofrijke restgassen uit het staalproductieproces om deze in de hoogoven te injecteren en zo het gebruik van steenkool te verminderen.

Deze inspanning-intensieve investeringen leiden tot aanzienlijke CO2-besparingen, die aan de klanten kunnen worden doorgegeven in de vorm van de allereerste certificeringsregeling van de staalindustrie. CO2-besparingen worden samengevoegd, onafhankelijk verzekerd en vervolgens omgezet in XCarb™ groenestaalcertificaten op basis van een conversiefactor die de gemiddelde CO2-intensiteit van de geïntegreerde staalproductie in Europa weergeeft.

De regeling biedt klanten zo de mogelijkheid om certificaten te kopen die aan hun fysieke bestellingen van staal zijn toegevoegd, waardoor zij een vermindering van hun Scope 3-koolstofemissies kunnen rapporteren in overeenstemming met de ‘GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard’.

Het bedrijf verwacht dat het tegen het einde van 2022 een equivalent van 600.000 ton groen staal beschikbaar zal hebben.

 

‘XCarb™ gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd’

'XCarb™ gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd’ is ontworpen voor producten die worden vervaardigd via de elektrische vlamboogovenroute (Electric Arc Furnace, EAF) waarbij staalschroot wordt gebruikt. Gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd betekent dat het fysieke staal is gemaakt van gerecycleerd materiaal (schroot) met behulp van hernieuwbare elektriciteit, waardoor het een extreem lage CO2-voetafdruk heeft die zo laag kan liggen als ongeveer 300 kg CO2 per ton afgewerkt staal, wanneer het metaal voor 100% uit schroot bestaat.

Dit aanbod aan de klant geldt zowel voor vlakke als voor lange producten. De elektriciteit die bij de staalproductie wordt gebruikt, wordt onafhankelijk geverifieerd en krijgt een ‘Garantie van Oorsprong’, gezien het feit dat het uit hernieuwbare bronnen komt.

 

‘XCarb™ innovatiefonds’

ArcelorMittal heeft een innovatiefonds opgericht dat jaarlijks tot $100 miljoen gaat investeren in innovatieve bedrijven die baanbrekende of grensverleggende technologieën ontwikkelen die de overgang van de staalindustrie naar een koolstofneutrale staalproductie zullen versnellen. Om voor financiering in aanmerking te komen, moeten bedrijven technologieën ontwikkelen die ArcelorMittal zullen ondersteunen op haar weg naar een koolstofarme staalproductie. De technologie moet ook commercieel schaalbaar zijn.

Bron: ArcelorMitttal

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage