ArcelorMittal introduceert fotovoltaïsche dakoplossingen

ArcelorMittal, Europees marktleider in staaloplossingen voor de bouw, begeeft zich met zijn nieuwe afdeling Amhelios op het terrein van de fotovoltaïsche cellen. Met Ekinoxe en Kalypso werden de eerste twee systemen ontwikkeld waarbij bestaande Arcelor-dakoplossingen kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen.
ArcelorMittal, Europees marktleider in staaloplossingen voor de bouw, begeeft zich met zijn nieuwe afdeling Amhelios op het terrein van de fotovoltaïsche cellen.  In samenwerking met de afdeling Arval, die geprofileerde staalplaten en sandwichpanelen produceert, heeft Amhelios twee systemen ontwikkeld waarbij hun bestaande dakoplossingen kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen: Ekinoxe en Kalypso.

Ekinoxe

De Ekinoxe 140 CR is een geprofileerde staalplaat met fotovoltaïsch paneel in de fabriek erop voorgemonteerd.  Op de werf worden dak en zonnepaneel dus in één beweging geplaatst, wat heel wat tijdswinst oplevert.  Ook de “plug-and-play” bekabeling, die reeds in het element klaar zit en enkel hoeft aangesloten te worden, draagt bij tot een snelle montage.

Van dit systeem zijn twee standaard modules beschikbaar: de enkele, die 1m70 lang is, en de dubbele, met een lengte van 3m20.  Beide zijn 1m breed en hebben een totale dikte van 93mm.  De verschillende elementen kunnen zonder problemen gecombineerd worden, met elkaar en met het overeenkomstige type van gewone Arval staalplaten.  Arcelor levert eveneens aangepaste stukken voor de afwerking van zijkanten en nok.

    


Het PV-paneel is vervaardigd uit siliconecellen en heeft een piekvermogen van 140 W/m².  Dit is het maximale vermogen onder standaard laboratoriumomstandigheden.  De dakplaten bestaan uit tweezijdig verzinkt en gecoat staal en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.  Aan de binnenkant kunnen ze voorzien worden van een anti-condensatie afwerklaag.

Arval geeft een garantie van 20 jaar op het dak zelf en garandeert daarnaast nog 80% van de stroomproductie na 25 jaar.  Dit alles natuurlijk mits de onderhoudsvoorwaarden van de dakplaten na te leven en de fotovoltaïsche cellen regelmatig te reinigen.
    Kalypso

Tussen Kalypso en Ekinoxe zijn er een aantal duidelijk overeenkomsten.  Zo worden voor beide systemen dezelfde fotovoltaïsche panelen gebruikt.  Ze zijn allebei ontworpen om in grid te werken en driefasige stroom te leveren.  De kwaliteit en afwerking van de stalen onderdelen zijn identiek.  En tenslotte belooft Arval dezelfde garanties voor de twee systemen.
   
    


Maar er zijn ook verschillen.  Bij het Kalypso-systeem wordt de fotovoltaïsche module geplaatst op een sandwichpaneel i.p.v. een enkele staalplaat.  De sandwichpanelen zijn 1m breed, hebben een maximale lengte van 18m en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes om te voldoen aan verschillende thermische prestatie-eisen.


In tegenstelling tot het Ekinoxe-element, is Kalypso niet voorgemonteerd.  De verschillende onderdelen worden dus ter plaatse aan elkaar bevestigd door middel van speciale verbindingsstukken.  Dit maakt het systeem ook geschikt om bestaande daken van zonnepanelen te voorzien.


Deel dit artikel:
Onze partners