ARCHITECT@WORK Kortrijk telt af naar hernieuwd face-to-face contact op 21 en 22 oktober

Nadat de Veiligheidsraad bekendmaakte dat beurzen vanaf 30 juli groen licht kregen om – eindelijk – opnieuw te organiseren, werd meteen vaart gezet achter de editie van ARCHITECT@WORK in eigen land. Op 21 en 22 oktober staat ARCHITECT@WORK Kortrijk op het programma, voor wat de tiende editie in de thuisstad wordt. Naast diverse inhoudelijke details ligt momenteel ook een flink deel van het omkaderende programma in zijn finale plooi. Verwacht je aan tal van interessante sprekers rond het thema ‘Healthy Materials’. 

Focus on ‘Healthy Materials’

ARCHITECT@WORK is druk bezig met de invulling van de laatste inhoudelijke details, maar wel liggen al heel wat zaken vast voor deze historische editie. Het belangrijkste daarbij is het thema, de kapstok van élke ARCHITECT@WORK. In oktober wordt dit ‘Healthy Materials’, waarbij de focus niet enkel ligt op het materiaal en de productie ervan, maar ook op alle processen die een product doorloopt. Dit van bij de ontwikkeling, tot en met het recyclen en de impact op mens en milieu. Het komt er op neer dat er een relevant overzicht zal worden gegeven van dé megatrend van deze tijden, gericht op zowel de (interieur)architect als de voorschrijver.

De organisatie kan verder melden dat een uitgebreid seminarprogramma rond dit thema vorm krijgt en dat inmiddels de samenwerking met NAV, AiNB, Orde van Architecten en de diverse mediapartners bevestigd is. Er zal daarenboven ook volledig hybride georganiseerd worden, waardoor bezoekers zowel live als virtueel aanwezig kunnen zijn. Hybride betekent concreet onder meer dat alle seminars online kunnen worden gevolgd en dat alle getoonde producten online uitgebreid raadpleegbaar zijn. Bezoekers kunnen ook op voorhand meetings inplannen met de exposanten.
 

Seminar programma

Bekijken we het programma, dan merken we hoe op een lezing van Herman Konings het seminarprogramma op donderdag 21 oktober om 11 uur op gang ‘trapt’. Om 14 uur volgt een seminar met Tom Dixon, waarna het om 16 uur de beurt is aan Orde van Architecten – Vlaamse Raad, met ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’

Bij die laatste lezing wordt de vraag gesteld hoe we kunnen evolueren van massaproductie naar massa-reproductie. Verder bekijkt men de impact van de levensduur van materialen op het individu, de omgeving en de maatschappij en wordt het momenteel populaire circulair bouwen ontleed. Is dit een hype of integendeel ‘the way of the future’? Is de isolatie van vandaag het asbest van morgen? Is ons financieel model aan heroriëntatie toe? En wat is het gevaar van greenwashing? Hier behandelt men onder meer bio in de bouw en het gebruik van tools als de Totem of Mosard.

De dag wordt afgesloten om 18 uur met ‘In de bres voor ons modernistisch erfgoed’, een initiatief ‘powered by’ architectura.be. ‘s Anderendaags, op vrijdag 22 oktober, opent NAV de debatten met een zéér actuele lezing: ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’.

“De aanmeldingen lopen al van net na de bekendmaking van de Veiligheidsraad héél vlot binnen”, lacht Nathalie Sandra. “Dat verrast ons niet. We wisten immers al van A@W edities die in 2020 wél konden doorgaan (Kopenhagen, Parijs, Rotterdam, Wenen en Berlijn) hoezeer zowel de bedrijven als de bezoekers nood hebben aan live contact.”

“Ook ARCHITECT@WORK Kortrijk zal 100% volgens de regels van de kunst verlopen. Tijdens de buitenlandse organisaties bewezen we dat ons concept naadloos aangepast kan worden aan élke wetgeving in élk land en dat zullen we in de eigen hallen bevestigen.”

“ARCHITECT@WORK wordt na een véél te lange louter digitale periode een ideale gelegenheid om weer optimaal fysiek te netwerken en zaken te doen. Als totaalevenement zal het ongetwijfeld een katalysator vormen, als eerste grote ontmoetingsmoment uit de sector. Het hele team kijkt er alleszins naar uit om weer face-to-face contact te hebben, het was en is broodnodig!”
 

ARCHITECT@WORK Brussel: 1 en 2 juni 2022

Eveneens te noteren in de agenda: de editie in Kortrijk wordt in de nabije toekomst niet de enige afspraak op de kalender in eigen land. Na diverse keren noodgedwongen uitstellen vindt op 1 en 2 juni 2021 ook de allereerste editie plaats van ARCHITECT@WORK Brussel, dit op de prestigieuze site van ‘Tour & Taxis’.

 

Bron: ARCHITECT@WORK

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage