Architecten kiezen voor deuren met blokomlijsting voor hun eigen woning

Een deur zonder zichtbare omlijsting is een opkomende trend en wordt door sommigen als de toekomst beschouwd. Hoewel deze deuren er erg strak uitzien kiezen architecten Walter Wuyts uit Schilde en Andy Gijbels (Nano Architecten) uit Zonhoven binnendeuren met een blokomlijsting van Anyway Doors voor hun eigen woning met kantoor. U vindt Anyway Doors op Batibouw in Paleis 3, Stand 322.

Strakke stabiele deuren

Zowel Andy Gijbels als Walter Wuyts kozen voor hun eigen woning met kantoor voor binnendeuren met een SVD deurblad met Resopal Massiv afwerking. “Het deurblad is een vlak en stabiel sandwichpaneel van in totaal 48 mm dik”, legt Koen Dries van Anyway Doors uit. “Als basisframe wordt een geanodiseerd aluminium profiel gebruikt. Dit vormt meteen de optische omranding van het deurblad. Dit frame omvat een kern van 42 mm PU hardschuim, waarop aan beide kanten 3 mm Resopal Massiv wordt verlijmd. Het alu profiel beschermt de randen van het hardschuim tegen zijdelings aanstoten en indringend of opstijgend vocht.

 

Met een blokomlijsting hoef je geen rekening te houden tijdens afwerking wanden

Voor de omlijsting gingen beide architecten voor een klassieker die zijn degelijkheid al bewezen heeft. “Een blokomlijsting is het meest gekozen systeem voor deuromlijstingen”, zegt Koen Dries. “Het strakke minimalistische profiel is door zijn eenvoud ook het meest budgetvriendelijk. Het feit dat architecten ervoor kiezen om het toe te passen in hun eigen woning, wat toch het visitekaartje van hun zaak is, zegt toch iets.”

“De aluminium blokomlijsting wordt centraal op de afgewerkte deuropening gemonteerd. De centrale positie voorkomt scheuren, barsten en loswrikken. De stelvoeg werken we af in een overschilderbare kitvoeg. Optisch blijft 25 mm profiel zichtbaar rondom het deurblad.”

“Nog een belangrijk voordeel is dat er voor een blokomlijsting geen rekening mee moet gehouden worden tijdens de afwerking van de woning. Dit in tegenstelling tot een onzichtbare inbouwomlijsting die dan wel erg strak en minimalistisch is. De deur is aan beide zijden optisch uniek. Maar, om dit resultaat te bekomen, moet de stukadoor het profiel volledig in de wand inwerken.”

 

Glazen deur zonder vloerveer

In de badkamer van Walter Wuyts plaatste Anyway Doors tevens een glazen deur. “Onze glazen deuren worden gemaakt met 10 mm monolithisch gehard glas. Naar keuze kan dat helder, gezuurd of gezandstraald worden”, zegt Koen Dries.

“Het assortiment bestaat uitsluitend uit deuren zonder vloerpomp. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat er vooraf geen voorzieningen in de vloer of het plafond moeten worden getroffen. De onzichtbare scharnieren zijn bevestigd aan de omlijsting en laten de deur naar wens 90° of 180° in beide richtingen opendraaien.

Deel dit artikel:

Onze partners