Architecten over passiefbouw (2): Bart Cobbaert, denc!-studio

Over de wenselijkheid van passiefbouw is de laatste jaren al bijzonder veel gezegd en geschreven. Maar of architecten het eigenlijk leuk vinden om een passief gebouw te ontwerpen, is minder geweten. Be.passive legde deze vraag onder meer voor aan Bart Cobbaert van denc!-studio, die zich al meer dan tien jaar in de materie verdiept en inmiddels dan ook al een heel stuk verder kijkt dan de 15 kWh/m²-norm.
Over de wenselijkheid van passiefbouw is de laatste jaren al bijzonder veel gezegd en geschreven. Maar of architecten het eigenlijk leuk vinden om een passief gebouw te ontwerpen, is minder geweten. Be.passive legde deze vraag onder meer voor aan Bart Cobbaert van denc!-studio, die zich al meer dan tien jaar in de materie verdiept en inmiddels dan ook al een heel stuk verder kijkt dan de 15 kWh/m²-norm.Bart Cobbaert“We hebben in 2001 het eerste passiefproject van België gerealiseerd, een zeer bescheiden eengezinswoning die we voor een groot deel hebben opgebouwd met geïmporteerde producten. Scoren qua energiebesparing deden we met die aanpak natuurlijk niet, en dus hebben we samen met het pas opgerichte Passiefhuis Platform ingezet op schaalvergroting. Via een subsidie van het IWT slaagde PHP erin om tegelijk vraag en aanbod te stimuleren en echt draagvlak te creëren. Sindsdien spitsen we ons met denc!-studio in feite uitsluitend toe op energiebewust bouwen en proberen we in dat opzicht ook echte voortrekkers te zijn.

Inmiddels hebben we meer dan vierhonderd passiefprojecten op ons contro. Vandaar dat ik soms weleens durf stellen dat passief passé is. Velen trekken dan grote ogen, maar voor ons is dat in wezen niet meer dan de realiteit: we ontwerpen tegenwoordig ook nulenergiewoningen, 'Smart Grid Ready'-woningen, co-housingprojecten, ... Meer dan zeventig procent van onze projecten is passief, en de rest gaat al richting nulenergiebouw. We willen die vooruitgang blijven boeken. Dat we duurzaam bouwen nooit hebben gebruikt als een verkoopsargument en dat we daarom vooral kritische klanten aantrekken die zeer bewust bezig zijn met energiezuinig bouwen en leven, helpt daar natuurlijk bij.

Van passiefbouw word ik overigens zeker niet ongelukkig. Natuurlijk heeft het wel een ingrijpende invloed op je ontwerpproces en moet je rekening houden met een heel aantal spelregels, maar dat maakt het net zo boeiend! Anderzijds is onze actieradius een heel stuk breder geworden door onze specialisatie in passiefbouw. Ons portfolio is diverser dan ooit (eengezinswoningen, meergezinswoningen, kantoren, ...), en bovendien adviseren en assisteren we nu ook collega-architecten die hun expertise inzake energiebewust bouwen willen vergroten. Wat ons onderscheidt van de overige studiebureaus is dat we de architectuur nog steeds laten primeren, en dus komen zelfs de grote namen regelmatig bij ons aankloppen. Voorts adviseren we eveneens projectontwikkelaars, prefabbedrijven en sleutel-op-de-deurfirma's. De helft van de woningen in België wordt immers sleutel-op-de-deur gerealiseerd, dus als je op maatschappelijk vlak resultaat wil boeken, moet je hen ook kunnen motiveren. Daarnaast krijgen we – tussen gastcolleges en lezingen door – ook uit de hoek van de industriële productontwikkelaars steeds meer vragen over passiefbouwtoepassingen. Dit alles maakt onze job erg boeiend, gevarieerd en uitdagend, en dus ook erg leuk!”De Pit, het door denc!-studio ontworpen kantoorgebouw van EcoPuur in Nevele, gaat al een stuk verder dan passiefbouw.
Deel dit artikel:

Onze partners