Architectuur meets brandveiligheid in Varsenare

In Varsenare werken architectenbureau a[RT] en aannemer Tom Vansteelandt momenteel samen aan een stijlvolle meergezinswoning. De architect ging voor een bijzonder ontwerp, de aannemer is momenteel volop bezig met de gevelisolatie. “We kozen bewust voor Utherm Wall A omdat de isolatie zo beter scoort dan het verplichte minimum voor middelhoge gebouwen.” 

In het centrum van Varsenare, vlakbij Brugge, wordt een kleinschalig project gerealiseerd. De meergezinswoning telt acht units binnen een atypische architectuur. Zowel het dak als de gevel zullen worden afgewerkt met keramische pannen. Een speciaal concept waarin 8 gezinnen binnenkort mogen thuiskomen.

 

Brandveilig bouwen

Brandveiligheid is essentieel in hedendaagse bouwprojecten en speelt ook binnen deze architectuur een prominente rol. Aangezien dit project zowel een meergezinswoning als een middelhoog gebouw is én het om een geventileerde geval gaat, zijn er verschillende brandeisen van toepassing. In middelhoge gebouwen moet de isolatie voldoen aan brandreactieklasse E en bij meergezinswoningen moet om de 2 verdiepingen een brandscherm worden toegepast. Over brandveiligheid lees je hier meer.

Dit project moest dus aan heel wat voorschriften voldoen. Logisch dat architect Denis Rogiest dit al van bij de eerste ontwerpen indachtig was. Hij schreef heel bewust Utherm Wall A voor om de gevel te isoleren. “De isolatie die hier wordt gebruikt, scoort beter dan het minimum dat we moeten voorzien in middelhoogbouw. Vandaar de keuze.”

 

Utherm Wall A 

Unilin Insulation probeert steeds te adviseren met oog op de toekomst. Op isolatiewaarde en brandveiligheid kan je immers nooit te goed scoren. In dat opzicht is Utherm Wall A een geschikte keuze voor middelhoge gebouwen. Meer nog: waar brandreactieklasse E vereist is, doet Utherm Wall A het nog beter.

Toch is isolatie niet de enige factor binnen brandveilig bouwen. De brandeisen worden altijd bekeken binnen het totale systeem waardoor een doordachte combinatie van verschillende materialen zo belangrijk is. Je mag nog zo kwalitatief mogelijk isoleren, als er geen aandacht is voor bijvoorbeeld goede brandschermen zal het gebouw niet brandveilig zijn.

 

Vlotte plaatsing

Net als architect Denis Rogiest, werkt ook aannemer Tom Vansteelandt graag samen met Unilin Insulation. Nu het project in de isolatiefase zit, blijkt nog maar eens hoe makkelijk Utherm Wall A zich laten plaatsen.

“Door de vele ramen is het een moeilijk gebouw, maar toch verloopt de plaatsing heel vlot. Het is wat meer werk dan gewoon ‘rechtdoor’ isoleren, maar het eindresultaat zal mooi zijn”, besluit Tom Vansteelandt.

Bron: Unilin

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage