Architectuuratelier De Jaeghere presenteert plannen van nieuwe brandweerkazerne Tielt

© Architectuuratelier De Jaeghere
© Architectuuratelier De Jaeghere

De stad Tielt heeft een belangrijke stap gezet richting realisatie van een nieuwe brandweerkazerne. Tijdens de laatste gemeenteraadscommissie werd het definitieve voorontwerp van Architectuuratelier De Jaeghere voorgesteld. Binnenkort zal de stad de plannen ook aan de omwonenden presenteren. Hoewel de daadwerkelijke realisatie nog even op zich zal laten wachten, zijn de plannen alvast veelbelovend.

De huidige gebouwen van de brandweer aan de Felix D’hoopstraat voldoen al geruime tijd niet meer aan de geldende normen. In 2018 heeft het stadsbestuur daarom het plan geopperd om de aangrenzende percelen, inclusief een woonhuis, aan te kopen van Garage De Soete. Echter, voordat dit kon plaatsvinden, moest er eerst duidelijkheid komen over het nieuwe bedrijventerrein Tielt-Noord, waar de nieuwe garage gepland is.

Na vertragingen in het dossier als gevolg van een procedure bij de Raad van State en problemen met PFOS, is op dinsdag het officiële startschot gegeven voor de werkzaamheden aan het bedrijventerrein. Dit geeft ook een impuls aan de plannen voor de nieuwe brandweerkazerne. Architectuuratelier De Jaeghere heeft het voorontwerp voor de nieuwe kazerne gepresenteerd tijdens de laatste gemeenteraadscommissie, na talloze locatiebezoeken en overlegmomenten met de brandweer.

 

Gefaseerde aanpak

"De nieuwe faciliteit zal worden gebouwd op een terrein van ongeveer 4.500 vierkante meter en zal zelf ongeveer 2.000 vierkante meter beslaan," aldus architect Steven De Jaeghere. "Het gebouw is opgedeeld in verschillende volumes die in fasen zullen worden gerealiseerd, waarbij telkens een deel van de bestaande gebouwen behouden zal blijven om de activiteiten van de brandweer te waarborgen."

"Aan de voorkant van het terrein zal een nieuw bouwblok worden geplaatst voor de diensten, gevolgd door de interventiehal waar de voertuigen worden gestald, en vervolgens een blok voor de logistiek," vervolgt De Jaeghere. "Op de begane grond van het voorste bouwblok zullen onder andere kleedkamers voor de brandweer, ruimtes voor de jeugdbrandweer, bergingen, sanitair en een ontvangstruimte worden gerealiseerd, met daarbij een trappenhuis en een lift die verbinding maakt met de bovenverdieping."

 

Ademluchtlokaal

"Op deze bovenverdieping bevindt zich in hetzelfde blok een grote multifunctionele ruimte, die kan dienen als leslokaal en kan worden opgedeeld in twee kleinere vergaderruimtes," gaat de architect verder. "Deze ruimte is toegankelijk voor externe partijen en wordt afgesloten van de rest van de bovenverdieping, waar onder andere de kantine zich bevindt, die gemakkelijk toegang biedt tot de kleedkamers en de interventiehal, een recreatieruimte met een voorraadkamer en een centraal bureau dat dienst zal doen als radiokamer."

In het achterste bouwblok, achter de interventiehal, bevinden zich onder andere een ademluchtlokaal met geïntegreerd laboratorium en een duiklokaal dat ook verbonden is met de garage voor duikvoertuigen. Op de bovenverdieping is ruimte voor slaapvertrekken en een fitnessruimte, die eveneens gefaseerd zullen worden gerealiseerd.

"Er is nagedacht over een optimale doorstroom op de gehele locatie, zowel binnen als buiten het gebouw," voegt De Jaeghere toe. "De kazerne krijgt een aparte in- en uitrit, terwijl de interventiehal aan beide zijden zal worden voorzien van garagepoorten. Ook de kleedkamers zullen meerdere in- en uitgangen krijgen."

 

Groene buffer

Er is ook rekening gehouden met de omwonenden. Er komt een groene buffer op de plaatsen waar de site grenst aan de woonzone, met onder andere een rij bomen die het oefenterrein aan de achterkant zal afschermen. Daarnaast komen er groene parkeerplaatsen aan de voorkant en een wadi om regenwater op te vangen, dat vervolgens kan worden gebruikt om de tankwagens te vullen.

De totale kosten voor de realisatie van deze nieuwe kazerne zijn vastgesteld op 4,6 miljoen euro. Hoewel het nog enkele jaren zal duren voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, zal de stad in de tussentijd contact opnemen met de buurtbewoners om de plannen in detail te presenteren en de benodigde stappen te zetten voor de omgevingsvergunning en de aanbesteding.

Bron: Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners