Architectuurbiënnale Common Ground – verslag vanuit Venetië

Tot 25 november kan je in de prachtige Giardini en Arsenale van Venetië terecht voor de internationeale architectuurbiënnale die dit jaar inhoudelijk geleid wordt door David Chipperfield. De biënnale is zonder meer het belangrijkste architectuurevenement ter wereld. Via het VAI kreeg Architectura.be de kans om de vooropening bij te wonen en gesprekken aan te knopen met onder meer Paul Robbrecht (Robbrecht & Daem), David Van Severen (Office) , Dirk Somers (Bovenbouw), Joachim Declerck (curator van het Belgisch paviljoen) en cultuurminister Joke Schauvliege.
Tot 25 november kan je in de prachtige Giardini en Arsenale van Venetië terecht voor de internationale architectuurbiënnale die dit jaar inhoudelijk geleid wordt door David Chipperfield. De biënnale is zonder meer het belangrijkste architectuurevenement ter wereld. Via het VAI kreeg Architectura.be de kans om de vooropening bij te wonen en gesprekken aan te knopen met onder meer Paul Robbrecht (Robbrecht & Daem), David Van Severen (Office), Dirk Somers (Bovenbouw), Joachim Declerck (curator van het Belgisch paviljoen) en cultuurminister Joke Schauvliege.
 Als je op tien minuten Peter Zumthor en Zaha Hadid tegen het lijf loopt, weet je meteen dat de top van de wereldarchitectuur hier aanwezig is.  Als bezoeker maar zeker ook als architect die op de algemene tentoonstelling of in één van de landenpaviljoens zijn werk maar vooral zijn visie deelt met collega’s en de buitenwereld.


    


Ook onze architecten zijn goed vertegenwoordigd in Venetië. Nooit eerder waren zo veel bureaus uit Vlaanderen en Brussel uitgenodigd om deel te nemen aan de tweejaarlijkse architectuurbiënnale in Venetië. De Gentse bureaus Robbrecht & Daem architecten / Marie-José Van Hee architecten werden door David Chipperfield uitgenodigd om het project voor de nieuwe stadshal in Gent en de aanleg van het Emile Braunplein te tonen, samen met andere recente projecten van de twee bureaus. Het bureau Bovenbouw uit Antwerpen vormt deel van de equipe van Caruso StJohn en toont zijn werk samen met zes bureaus uit verschillende Europese landen. Office Kersten Geers David van Severen (Brussel) was verantwoordelijk voor een groepstentoonstelling van het Italiaanse tijdschrift San Rocco, terwijl MDMA (Brussel) aanwezig is met studentenprojecten van de opleiding Sint Lucas en het project voor het Bronks jongeren theater in Brussel.
Tijdens de vooropening heeft Architectura al deze architecten voor de camera kunnen interviewen. Dat levert interessant materiaal op om de volgende weken nog regelmatig de spotlight te richten op de biënnale. “Je kan je eigenlijk niet permitteren om hier niet even te neuzen”, vertelt een een bijzonder enthousiaste Christoph Grafé, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut. “Het is het belangrijkste architectuurevenement dat er überhaupt bestaat. Architecten uit de hele wereld komen hier naartoe. Men komt elkaar tegen, maar men komt ook allerlei vraagstukken, allerlei problemen tegen die architecten op dit moment bezighouden. “Voorzitter van het Vlaams Architectuurinstituut Christoph Grafe in het Belgisch paviljoen op de biënnale in Venetië.


Uiteraard tref je op de biënnale niet alleen architecten aan, maar iedereen die beroepshalve of uit passie met architectuur bezig is. Zo ook Joke Schauvliege die als minister van Cultuur het Belgisch paviljoen officieel mocht openen. Maar niet voor ze voor de camera van Architectura uitlegt waarom ze het belangrijk vindt om in Venetië aanwezig te zijn en aangeeft wat haar vooral is bijgebleven:
“Het valt me op dat de Vlaamse en Brusselse architectuur vandaag echt wel tot de top behoort. We krijgen heel veel aandacht in de pers overal ter wereld. Zelfs het bekende tijdschrift Bauwelt heeft een thema aan ons gewijd. Het valt hen op dat wij een heel open geest hebben, heel creatief zijn en echt in de context kunnen werken. Ik hoop dat we met de ondersteuning die we geven vanuit Vlaanderen verder die weg op kunnen gaan.”
Joke Schauvliege was ook vol lof over het concept van het Belgisch paviljoen dat dit jaar werd toegewezen aan de combinatie met de onuitspreekbare naam AWJGGRAUaDVVTAT (lang leve copy paste!).
“Voor het Belgisch paviljoen hebben we een wedstrijd uitgeschreven waarbij we gevraagd hebben om na te denken over hoe Vlaanderen er in de toekomst moet uitzien en hoe architectuur daar een rol in kan spelen. Daar is het team van curator Joachim Declerck bijzonder goed in geslaagd met een verrassende nieuwe visie op stedenbouw, ruimtelijke ordening en architectuur."
Minister van Cultuur Joke Schauvliege staat in het Belgisch paviljoen op de biënnale in Venetië de camera van Architectura.be te woord.


Dossier op Architectura – verslaggevers gezocht
 
De volgende weken zullen we op onze website en in onze nieuwsbrief regelmatig aandacht besteden aan de biënnale met onder meer interviews met de Belgische architecten die vertegenwoordigd zijn in Venetië. Maar we willen ook graag architecten aan het woord laten die als bezoeker naar Venetië trekken. Gaat u ook naar de biënnale en wilt u verslag uitbrengen van hetgeen u is opgevallen en bijgebleven? Laat het ons zeker weten, we nemen het graag op in ons dossier over de biënnale.


 
Deel dit artikel:

Onze partners