Architectuurstudenten KU Leuven ‘herdenken’ Ieper in tentoonstelling ‘Yper’s landschap in veelvoud’

Zes studenten architectuur van de KU Leuven beten zich dit academiejaar vast in de stad Ieper als publieke ruimte. Hoe ziet de stad Ieper er momenteel uit? En wat heeft ervoor gezorgd dat ze er zo uitziet? Maar vooral: hoe en waar kunnen we de stad aantrekkelijker of leefbaarder maken? Binnen architectuur teken je niet enkel gebouwen uit, maar ga je ook op zoek naar de context van gebouwen en leer je deze te analyseren en begrijpen. Tijdens deze tijdelijke expo willen ze de stad herdenken. De uitoefening hiervan wordt nu een tentoonstelling in het Yper Museum.

In aanloop van hun masterproef gingen zes studenten architectuur aan de slag met informatie van de wetenschappelijke medewerkers van de Ieperse Musea. Hannelore Franck en Dominiek Dendooven namen, elk vanuit hun eigen expertise, de studenten op sleeptouw. Hannelore is mediëviste, deskundige op het gebied van de middeleeuwen. Dominiek is expert in wederopbouw en de Eerste Wereldoorlog. Naast deze informatie verwerkten de studenten ook de mening van toeristen en Ieperlingen na een uitgebreide interviewronde. In het Kenniscentrum en het Stadsarchief van de stad verdiepten ze zich in de rijke geschiedenis en archieven van de stad.

 

Forum voor studenten en jonge denkers

Dimitry Soenen, schepen van musea, is alvast blij met de komst van de expo.

“Het Yper Museum heeft een uitstekende educatieve reputatie. Middelbare en lagere scholen kunnen steevast in het museum terecht voor interactieve gidsbeurten of leerrijke workshops. Maar het team waakt ook over de link met de academische wereld. Deze samenwerking doet dat op een uitstekende wijze. Daarnaast zal deze expo leerlingen en bezoekers misschien wel verrassen omwille van de jonge, vernieuwende blik op onze stad. Yper Museum en In Flanders Fields Museum slagen er opnieuw in om mensen te inspireren en aan te zetten tot reflectie.”

Het resultaat van hun proef stelt het Yper Museum met veel plezier tentoon. Hun educatieve rol bestaat niet enkel uit het verwelkomen en rondleiden van scholieren en leerlingen. Ze willen ook een forum vormen voor studenten en jonge denkers. De samenwerking met professor Gisèle Gantois en haar masterstudenten vormt opnieuw een unieke aanvulling op de missie van het museum.

 

stad ieper blootleggen

De zes masterstudenten architectuur leggen in hun expo ‘Yper’s landschap in veelvoud’ een stukje van de stad bloot voorbij het narratief van verwoesting en heropbouw. Elke student kreeg zijn eigen taak binnen het project. Florent Algoet observeert de stad Ieper door de ogen van de reus Goliath. Wanneer hij door de straten van de stad loop ziet hij vooral de tweede verdieping van de huizenrij. Deze blijkt soms verrassender en mooier te zijn dan de gelijkvloerse verdiepingen.

Zoë Dejonghe verbeeldt de Ieperlee als groene slagader voor een nieuwe stad. Inès De Somville transformeert het Astridpark, van vertrouwde historische architecturale elementen tot een nieuwe groene stedelijke ruimte. Eliette Marie Emblanc besliste om een stuk van de commerciële as van het station naar de Menenpoort terug te bezorgen aan de Ieperlingen. Zij kiest voor minder winkels en meer leefbare oppervlakte.

Robin Peeters bevestigt het belfort als icoon met vele gedaantes. Hana Valickova ziet het landschap als een container. Of misschien eerder een schatkist waarin herinneringen en sporen zich laten ontdekken voor wie er zich voor open stelt. Onder de stad herbergt de stad namelijk evenveel schatten als bovengronds.

De tentoonstelling loopt van 11 tot 29 januari 2023 in de Goliathzaal van het Yper Museum. Je kan het gratis bezoeken. 

Deel dit artikel:
Onze partners