Architectuurwijzer pleit voor betere behandeling Limburgs modernistisch erfgoed

Huis Stynen
Huis Stynen
Huis Stynen

Het gaat niet goed met de Limburgse modernistische architectuur. Regelmatig vallen deze gebouwen ten prooi aan de sloophamer, vaak omwille van slecht onderhoud en een gebrek aan respect voor deze panden als bouwkundig erfgoed. De culturele architectuurvereniging Architectuurwijzer vindt dat het tijd is om in te grijpen.

Architect Luc Vanmuysen lanceerde onlangs een oproep. “Toon hetzelfde engagement en dezelfde zorg voor onze modernistische architectuur, als voor ons eeuwenoud patrimonium,” zei hij daarin. Zijn oproep was een directe reactie op een krantenartikel waarin Het Belang van Limburg de afbraak van zijn eigen gebouwen aankondigde. Die gebouwen stammen uit de jaren zestig en zeventig en zijn volgens Vanmuysen “een pareltje van modernistische betonarchitectuur”. Zoals hij terecht opmerkt, heeft het HBVL-gebouw een plek veroverd in ons collectief geheugen.

 

Bouwkundig erfgoed nieuw leven inblazen

Dit is echter lang niet het enige voorbeeld. Hoewel het geklasseerd en beschermd is, werd onlangs het historisch huis Sternotte aan de Kuringersteenweg in Hasselt met spoed afgebroken omdat het grote scheuren vertoonde. Hetzelfde lot dreigt voor de beschermde woning Douchar in de Koningin Astridlaan. In Hasselt is het gebouw beter bekend als huis Stynen, naar de architect die het ontwierp. Het pand wordt gecamoufleerd met een groot reclamebord en is inmiddels onbewoonbaar verklaard. Ondanks de grote verwaarlozing van huis Stynen is het uitgesproken architecturale karakter ervan eentje om te koesteren.

Ook Genk telt een magnifiek modernistisch erfgoed. Voor de opening van de mijnen was er in Genk bijna niets. Daardoor is het een uitgesproken moderne stad. Het mijnerfgoed is daarbij niet de enige troef. Er zijn ook de moderne villa’s van toparchitecten zoals Marc Dessauvage en de moderne stedenbouw in het centrum. Met de renovatie van Shopping 1 toont Limburg hoe succesvolle renovaties ons bouwkundig erfgoed nieuw leven kunnen inblazen.

 

Modernistische gebouwen klasseren en bewaren

Elke generatie moet een nieuw evenwicht vinden tussen behouden en afbreken, tussen vereren en verguizen. Architectuurwijzer pleit ervoor om markante modernistische gebouwen te klasseren, zodat ze bewaard kunnen worden voor de toekomst. Waar volgens de organisatie nog meer nood aan is, is het respecteren van deze gebouwen als onderdeel van ons bouwkundig erfgoed. Zeker in een provincie die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Expertise en onderzoek zijn hier dan ook essentieel. Er is aandacht vereist voor manieren van restauratie, herbestemming en onderhoud.

Deel dit artikel:
Onze partners