Archiweek bekijkt architectuur in Brussel met frisse en open blik

Archiweek laat de bezoekers tijdens haar derde editie, die plaatsvindt van 10 tot en met 19 oktober, Brussel en haar gebouwen met "een frisse en open blik" ontdekken. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet stelde zopas samen met de curatoren het programma en het thema van de Brusselse week van de architectuur voor in de Victoria Tower, een voorbeeld van een vastgoedproject met gemengde functies.

De archiweek wil het brede publiek laten kennismaken met het grote potentieel van de Brusselse hedendaagse architectuur, en tegelijkertijd professionals verder inspireren. Het thema "un-learning" nodigt iedereen om met een frisse, open en zelfs kinderlijke blik door de Brusselse straten te wandelen en simpele vragen te stellen als: "Hoe komt dat?" of "W aarom is dit?". Door te "ontleren" worden vastgeroeste ideeën in vraag gesteld in functie van het algemene goed. 

"We weten dat we van gewoontes moeten veranderen. Er is een klimaatcrisis en er zijn uitdagingen rond samenwonen in de stad, maar het is nog moeilijk om uit bestaande kaders, regelgeving en gewoontes te stappen", vertelt curator Dieter Leyssen. Staatssecretaris Smet voegt toe: "In het post-covid-tijdperk moeten we een gezonde stad creëren in alle betekenissen van het woord."

Het programma bestaat uit rondleidingen, wandelingen, opendeurdagen van architectenbureaus en workshops. Van 10 tot 12 oktober kan je bijvoorbeeld kennismaken met duurzame voorbeeldprojecten en tijdens het weekend van 16 en 17 oktober zijn er bijvoorbeeld 20 architecturale locaties te ontdekken die door de curatoren werden geselecteerd. Alle evenementen zijn gratis, maar reservatie is verplicht via archiweek.urban.brussels.

Bron: Belga

Deel dit artikel:

Onze partners