Assar bouwt nieuw hospitaal in Oudergem

Op 25 maart werd de eerste stap voor de constructie van het nieuwe ziekenhuiscomplex Chirec gezet. Het hospitaal komt op de Deltasite in Oudergem te liggen. Het zeven verdiepingen tellende hospitaal is 104.000m² groot en kan 500 patiënten opvangen. De associatie Delta 2017, bestaande uit Assar architecten, studiebureaus Greisch (stabiliteit), Ingenium en SNC Lavalin (speciale technieken), staat in voor het goede verloop van het project.

Chirec telt vandaag 5 ziekenhuizen - 4 in Brussel en 1 in Waals-Brabant. Samen zijn ze goed voor honderden bedden, 1100 dokters en 3000 andere medewerkers. Per jaar worden er 41.000 mensen behandeld.


Patiëntgericht

Dit modern ziekenhuis ligt op een gunstig gelegen locatie en is makkelijk bereikbaar. Door de bouw van dit centrum kan de ziekenhuisgroep voldoen aan de hoge verwachtingen inzake kwaliteit van de verzorging, maar ook van de omgeving.  Alle ruimtes zijn ontworpen om gemakkelijk toegang tot het gebouw te verschaffen. De toegang voor patiënten gaat hand in hand met de toegang voor het verzorgend personeel. Alle ruimtes zijn met die achterliggende gedachte ontworpen.

De acht zorgeenheden nemen de drie bovenste verdiepingen in beslag. Daaronder liggen de 11.000m² grote consultatieruimtes. De kelderverdieping wordt ingenomen door de technische diensten en de ambulances, waardoor er een minimum aan risico genomen wordt bij het vervoer van binnenkomende patiënten.


Strategie

Het project is in het begin van 2006 ontstaan toen het duidelijk werd dat de bestaande infrastructuur verouderd was. Toekomstige uitbreidingen zouden niet meer mogelijk geweest zijn.

Dit project past ook in een volledige reorganisatie van de instelling en zal leiden tot een verbetering van de zorgkwaliteit voor patiënten. De patiënten van de algemene ziekenhuizen, verspreid over het Brusselse gewest en Waals-Brabant, kunnen mee profiteren van deze nieuwe instelling. Een vermeerdering van het aantal ziekenhuizen is natuurlijk een vermindering van het aantal patiënten per ziekenhuis, wat goed voor de kwaliteit is.

Naast het ziekenhuis zelf worden er ook commerciële ruimtes, restaurants en hotels ingepland. Deze activiteiten zullen de regio een nieuwe dynamiek geven die meteen goed is voor honderden jobs. Een parking van 1000 plaatsen voorziet het complex van voldoende parkeergelegendheid.

De opening staat gepland voor 2017.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners