AtelierVijf wint ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet

Jonge Architecten Aan Zet is een ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw, op initiatief van de Orde van Architecten, de Vlaamse Architectenorganisatie en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Op 23 mei maakte de jury bekend dat ze uit 56 inzendingen het ontwerp van AtelierVijf had gekozen, het samenwerkingsverband tussen Mathijs Bekaert, Dieter Van Bree, Thibaut Florin, Nick Willems en Pieter Deslé.

Jong geweld
De wedstrijd is de rechtstreekse voorganger van Mijn Huis Mijn Jonge Architect, dat vijf edities kende en zich ook richtte op pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar aan het werk zijn na hun stage. De grootste verandering bestaat erin dat de deelnemers minder verloren inspanning moeten leveren, aangezien ze in eerste instantie een beperkte visienota moesten schrijven. Daaruit werden 5 inzendingen geselecteerd om een schetsontwerp te maken. AtelierVijf, de uiteindelijke winnaar, werkte een stadsvernieuwingsproject uit waarbij een OCMW-woonzorgcentrum gecombineerd wordt met aanleunappartementen voor 75-plussers, appartementen voor 65-plussers, 3 koophuizen en een uitbreidbare ondergrondse parking.

Sociale relaties
De jury was vol lof over de manier waarop AtelierVijf flexibiliteit, duurzaamheid, bouwbudget en architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit heeft gecombineerd. Hierbij hebben ze de kans niet laten liggen om de basis te leggen voor een goede sociale relatie tussen het woonzorgcentrum en de nieuwbouw. Een overdekte centrale galerij en een binnenpark versterken dit nog eens. Alle bewoners kunnen daarnaast genieten van een maximaal uitzicht en daglichttoetreding.

De vier overige geselecteerden bleven niet zonder lege handen achter. Zij ontvingen een vergoeding van 2.000 euro voor de geleverde inspanningen en werden ook geroemd voor hun kwaliteiten. Het gaat om Anne-Sofie Verheyen en Miguel Van Steenbrugge; Eva Lo, Gerlinde Verhaeghe en Mieke Moerman; Pieter Jermei en Brian Steegmans; Antonin De Kimpe en Ruben D’Hont.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage