Athene krijgt stedelijk cultuurpark aan oever Ioannina-meer

Athene krijgt binnenkort een uitgestrekt cultuurpark. Het in Rotterdam en Athene gevestigde bureau Anagram Architecture & Urbanism heeft een ‘stedelijk theater’ ontworpen voor de Ioannina Cultural Park National Competition in Griekenland. Het ontwerp omvat een open publieke ruimte die een nieuwe identiteit creëert en tot de verbeelding van de stad spreekt.

De nieuwe publieke ruimte zal de stad met het meer van Ioannina verbinden. Het ontwerp verwijst naar de historische oorsprong van het oude theater en stadion die onlosmakelijk deel uitmaakten van de historische stad. De open ruimte van het park bestaat uit twee zones: het park zelf en een open publieke ruimte voor klein- en grootschalige evenementen.

De belangrijkste elementen van het ontwerp zijn het stedelijk theater, de zogenaamde ‘culturele knoop’ en het bos. Het ‘stedelijk theater’ werkt als een lange, continue programmatische stip die open ruimte voorziet voor alle soorten evenementen. De grenzen ervan zijn gedefinieerd door een ‘culturele knoop’ van oude en nieuwe culturele gebouwen en een amfitheater.

De gerenoveerde militaire gevangenissen en twee nieuwe culturele gebouwen voorzien in ruimtes bestemd voor diverse gebruiken zoals workshops, tentoonstellingen en seminaries. De ontwerpkeuze voor het naast elkaar laten bestaan van oude en hedendaagse architectuur wil de dialoog stimuleren rond hoe om te gaan met het verleden in de architectuur zonder dat dit een negatief element wordt. Het bos is een ruimte voor uiteenlopende activiteiten en vormt voor de bewoners een plek om even te ontsnappen aan het drukke leven in de stad.

 

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage