AZ Sint-Maarten is toonbeeld van ‘healing environment’

Een van de meest markante projecten van het afgelopen jaar is zonder twijfel AZ Sint-Maarten in Mechelen. Drie verouderde campussen van het regionale ziekenhuis zijn samengebracht in één ambitieus nieuwbouwproject, dat een toonbeeld is van een ‘healing environment’.

Met 654 bedden, 96 plaatsen voor daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde polikliniek kunnen we gerust van een ambitieus project spreken. Al in 2007 won VK Architects & Engineers de architectuurwedstrijd. Het bouwteam van AZ Sint-Maarten verrichte pionierswerk door van bij de ontwerpfase voor een geïntegreerd BIM-model te kiezen, een technologie die destijds nog in de kinderschoenen stond. “Ook het begrip ‘research based design’ was toen in volle opgang”, vertelt Erik Vereecken, Projectdirector Healthcare bij VK Architects & Engineers. “Wij hebben onze concepten van ‘healing environment’ gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ruwweg kunnen we dit reduceren tot vier basisprincipes: natuur en landschap, lichtbeleving, intimiteit en privacy en het vermijden van verveling. Een vijfde element, dat vervat zit in de vier andere, is wayfinding of een uitgekiende oriëntatie.”

Voor zowel de gordijngevels als de ramen ging algemeen aannemer MBG in zee met Reynaers Aluminium. En laat nu net de ramen, van het type CS77-HI, een vitale component zijn van de ‘healing evironment’. 


Buitenschrijnwerk vergt maatwerk

De lamellen zijn een projectoplossing van Reynaers Aluminium, speciaal voor AZ Sint-Maarten ontwikkeld, op basis van de studie door VK Architects & Engineers. Bijzonder is de golvende vorm, het resultaat van zowel een esthetische als praktische keuze van de ontwerpers. “

Lees verder in Belgian Building Magazine

Bron: Belgian Building Magazine
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners