Op de Dag van de architectuur (10/9) kun je over heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen en projecten bezoeken. Een van de meest in het oog springende is de Residentiewijk in Mol. Architecten Jacques Wybauw en Jacques Thiran ontwierpen er in de jaren 50 een school, sportclub en woningen in verschillende vormen en formaten voor de werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie. Meer dan 60 jaar later kregen Czaar architecten, Ontwerpatelier Peter Jannes en landschapsarchitect Denis Dujardin de uitdagende opdracht om de 'Atoomwijk' ook aantrekkelijk te maken op vlak van energie en comfort, met zorg voor de erfgoedwaarde van de in het groen en zonlicht badende modernistische panden.
In een wereld vol lawaai moet het akoestisch ontwerp van gebouwen voldoen aan basisbehoeften voor wonen, ontspannen, leren, socialiseren en werken. Net als thermisch comfort, luchtkwaliteit, licht en toegankelijkheid, speelt akoestisch comfort een belangrijke rol in de beleving van een gebouw. Naast het beleefde comfort moet de akoestiek worden aangepast aan het gebruik van de ruimte zodat het gebouw is afgestemd op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
Een renovatie is voor heel wat eigenaar-bewoners een langetermijnproject. Zeker wanneer een woning instapklaar is, worden werkzaamheden in verschillende fases ingepland. Doorgaans geldt de regel van de mate van urgentie. Sommige werken gebeuren uit noodzaak, andere op basis van persoonlijke voorkeuren, en dat allemaal binnen een vooropgesteld budget. Vandaag spelen er echter ook een aantal andere belangrijke factoren een rol. De gezondheids- en energiecrisis leerden ons dat ons welzijn, zowel thuis als op het werk, ontzettend belangrijk is en dat we onze leef- en werkomgeving graag wat vergroenen, dit alles met het oog op een kleinere voetafdruk en een lagere energiefactuur.
Nieuwbouw in Torremolinos: de lichtinval en het uitzicht doen binnen en buiten in elkaar overvloeien.
Vorige week werd het gerechtsgebouw aan de Britselei 55 in Antwerpen officieel heropend in aanwezigheid van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel, en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever. De afgelopen 3 jaar werd het monumentale gebouw in opdracht van de Regie der Gebouwen grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Het gebouw voldoet nu aan alle hedendaagse eisen van een gerechtsgebouw (veiligheid, comfort, energiezuinigheid,…), maar tegelijkertijd werd het oorspronkelijke ontwerp van architect Lode Baeckelmans in ere hersteld.
Ze zijn van veraf te zien en niet weg te denken uit de Antwerpse skyline: de zes Venezuelatorens van de wijk Luchtbal. De torens zijn erfgoed, maar waren fel verouderd en slecht geïsoleerd. Daarom besliste Woonhaven Antwerpen tot een totaalrenovatie naar een ontwerp van POLO Architects. Met de afronding van de werken aan toren 4 hebben nu alle torens een renovatie achter de rug. Omdat er is gekozen voor een gevelsteen die heel erg lijkt op de vorige, zien ze er na de renovatie aan de buitenkant vrijwel hetzelfde uit. Bijzonder zijn de terrassen. De kleine terrasjes werden vervangen door een berging tussen keuken en badkamer. De grote terrassen kregen vouwdeuren en werden zo een wintertuin.
Het innovatieve schuifsysteem SYNEGO SLIDE van REHAU biedt ook in de raamvariant talrijke nieuwe mogelijkheden bij de vormgeving van de woonruimte. En natuurlijk voldoet hij aan alle hoge technische eisen.
Alvorens de deur te openen van buitenaf moet men deze natuurlijk eerst ontsluiten met de sleutel. Het cilindergat is om die reden bij deze Bauhaus-trekker steeds discreet verlicht met LED.
Met zijn nieuwe concept ‘Coolscreen’ heeft Harol natuurlijke verkoeling nog een niveau hoger getild. Ook in stijl, want de internationale jury van de Red Dot Award 2023 kende de volledige collectie een award toe in de categorie productdesign. Op 19 juni krijgt Harol de prijs officieel uitgereikt in het Duitse Essen. Coolscreen staat voor een nieuwe generatie zonwering die het beste van drie werelden samenbrengt: slimme functionaliteit, duurzaam design en sterke technologie.
Het Belgische architectenbureau B-juxta won met haar restoratie van het Brugse Gruuthusemuseum de ‘Special Restoration Mention’ van de European Award for Architectural Heritage Intervention. Tijdens de prijsuitreiking in Barcelona werd de Special Mention van deze zesde editie overhandigd aan het team. De prijs is een mooie erkenning voor het restauratieproject dat 500 jaar Brugse architectuurgeschiedenis weer tot leven bracht.