B-AND-BEE introduceert honingraat op festivalcampings

Elk jaar, wanneer het weer wat warmer wordt, zakken wereldwijd miljoenen bezoekers af naar muziekfestivals. Hierbij trotseren ze vaak barre omstandigheden in hun kleine tentjes en als er al hotelkamers beschikbaar zijn in de buurt, dan zijn die meestal schaars. B-AND-BEE biedt een slim alternatief.

Bijenkorf

Het ontwerp vindt zijn inspiratie in bijenkorven en maakt gebruik van een systeem van zeshoekige omhulsels die op elkaar gestapeld zijn. Ze creëren een kleine voetafdruk en bieden voorzieningen die je gewoonlijk niet vindt in tenten. Elke zeshoek is opgebouwd uit een metalen frame met houten gevelbekleding. De beide uiteinden zijn afgesloten door een waterdichte stof. Het interieur heeft een ruimte voor bagage, een kluisje, een licht, en zelfs een voeding. Het kingsize bed kan je omtoveren tot een lounge stoel en van de stof van de panelen kan je comfortabele zitjes maken voor op het festivalterrein.

 

Belgisch

De honingraten zijn een Belgisch ontwerp. Het B-AND-BEE project begon nadat twee ontwerpbureaus, Compaan en Labeur, een creatieve wedstrijd wonnen in Antwerpen. Ze vormden vervolgens een team, samen met Achilles Design en One Small Step, en wonnen ook de CICI innovatie beurs. Er startte een jaar van ontwikkelen, prototyping en testen. Men werkte met focusgroepen om te bepalen wat festivalliefhebbers graag uit hun ervaringen wilden halen en hoe de ruimte het beste kon voldoen aan hun behoeften.

 

Flexibel systeem

Een belangrijk kenmerk van het ontwerp is de flexibiliteit en het vermogen om in verschillende settings te worden gebruikt. Om dit mogelijk te maken, omvat het project ook dienstverlening zoals vervoer, exploitatie en onderhoud van de huisjes. Omdat het stapelen van de omhulsels zorgt voor een grotere dichtheid dan verspreide tenten op een camping, kunnen ze ook dienst doen op festivals in stedelijke gebieden, met beperkte ruimte. Het team hoopt ook dat hun concept de festivals zal verbeteren op vlak van milieu. Daarnaast kregen diverse straatartiesten de opdracht om de zijkanten van een aantal van hun prototypen te schilderen. De 'slapende' eenheden vormen zo een aantrekkelijke aanvulling op het festival terrein.

 

Prototypes

Het B-AND-BEE pilootproject werd gelanceerd op de Gentse Feesten, deze zomer. Het team hoopt om de feedback van gebruikers te kunnen verwerken om hun technische tekeningen bij te sturen en af te ronden. Men wil beginnen met productie op grote schaal in het najaar van 2014.

 

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage