In de nieuwe Architectura-rubriek ‘Achtergrond’ kijken we naar (inter)nationale fictie met een architecturale bril. Voor één keer schuiven we hoofd- en nevenpersonages aan de kant en staan we stil bij de bijzondere locaties en gebouwen waar de verhaallijnen zich ontwikkelen. Vandaag zappen we naar AZ Zeno in Knokke-Heist, tweede thuis van drie koppels in de VRT1-fictiereeks De club, die er vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit.
U/Define en Frantzen et al werkten het afgelopen jaar in co-creatie met Agentschap Facilitair Bedrijf en Departement Cultuur, Jeugd en Media aan de herontwikkeling van de verblijfszone op de site van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. Ze startten daarbij van de aanwezige kwaliteiten om verbindingen te leggen tussen oud en nieuw. Op deze manier is er een herkenbare gebouwentypologie ontstaan, met een natuurlijk aanvoelende inplanting en aandacht voor de duurzaamheidsparameters van de Vlaamse Overheid. Het bijzondere resultaat is een compact no-nonsense gebouw, met ruimte voor creativiteit, geborgenheid en ontspanning. Een hint naar het verleden met het oog op toekomstige herinneringen.
Zijn de bekende profieltjes zoals het tripel blokprofiel verantwoord? Waarom zijn de vlonderplanken vooral 145mm? De keuze van een houten gevelbekleding heeft een enorme impact op het gebruik van hout als grondstof. Als je als architect, opdrachtgever of andere een ecologisch gedachtegoed hebt, is het van groot belang om de nodige kennis te vergaren in grondstoffen om zo een optimale keuze te kunnen doen.
De Britse design- en architectuurwebsite Dezeen heeft de projecten bekendgemaakt die op de longlist staan voor de Dezeen Awards 2023. De projecten – 235 in totaal – zijn gemaakt door ontwerpbureaus uit 36 verschillende landen, waaronder ook ons land. Hieronder vind je een overzicht van alle genomineerde Belgische projecten.
In 2015 ging de stad Herentals via een Open Oproep op zoek naar een ontwerp voor de reconversie van een oud Belgacom-gebouw tot politiecommissariaat en stadsarchief. FVWW architecten kwam als winnaar uit de bus om met deze complexe ontwerpoefening aan de slag te gaan. Acht jaar later is de stad een lichtbaken rijker dat zijn deuren opent voor alle Herentalsenaars. “Het is een heel democratisch gebouw geworden”, zegt Frederic Vandoninck, architect en partner bij FVWW: “Politieman, leerkracht of archiefmedewerker, alle gebruikers zijn gelijk.”
Provincie Antwerpen start als eerste in Vlaanderen met een innovatiecentrum voor biogebaseerde bouwmaterialen. Het moet ondersteuning, opleidingen en een testomgeving bieden aan startende en innoverende bedrijven om hun ideeën rond biogebaseerde bouwmaterialen verder te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen. De uitvalsbasis wordt Kamp C in Westerlo, het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen & Wonen. Dat werd vandaag bekendgemaakt bij een bezoek van minister Jo Brouns aan The Exploded View Beyond Building, een demonstratiewoning met meer dan 100 biogebaseerde toepassingen.
Architecten en interieurontwerpers geven vaak de voorkeur aan een houten gevelbekleding met open voeg omwille van de strakke look of het speelse effect dat de schaduw tussen de latten geeft. De keuze voor een open of een gesloten voeg hangt dus grotendeels af van het visuele aspect. Dat hoeft niet langer een bepalende factor te zijn. Carpentier introduceert een oplossing die de mogelijkheid biedt om de strakke look en speelse schaduwen van een open voeg te verwezenlijken met een gesloten gevelbekleding.
Robots die huizen in elkaar zetten? Het wordt stilaan realiteit. De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots werden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in Aalter een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht. “Robotica en AI zullen de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Ze vormen het antwoord op de uitdagingen waar we voor staan”, stelt Kristof Defruyt van Vandenbussche.
In Koolskamp (Ardooie) maakt de oude gemeenteschool plaats voor een gloednieuw gemeenschapscentrum. In deze nieuwbouw zullen verschillende verenigingen thuiskomen. De belangrijkste vereisten voor dit project? Isolatie volgens de normen, een korte doorlooptijd en een goede akoestiek.
In Wommelgem werd sportcentrum 'Het Brieleke' door MORGEN architectuur uitgebreid en gerenoveerd tot een cultureel centrum. De wedstrijdvraag was veelvoudig: het maken van een theaterzaal met foyer die gelijktijdig gebruikt kunnen worden, een jeugdontmoetingscentrum en aanliggende ruimtes (artiestenruimtes, technieken,...), allemaal als uitbreiding op het bestaande sportcomplex naast een woonwijk. Het vermengen van deze verschillende functies en de ligging van het nieuwe cultureel centrum dwongen het bouwteam, met Daidalos-Peutz als akoestisch expert, tot een grondige studie akoestiek.