B-architecten en Gentse JUXTA vormen samen ‘B-juxta’

© Lucid

B versterkt zich met een vierde pijler: met B-juxta zet het snelgroeiende architectenbureau zich na exact 25 jaar bestaan ook op het gebied van restauratie op de kaart voor de toekomst.

B-juxta vloeit voort uit het Gentse JUXTA, dat zijn roots heeft in Architectenbureau Van Acker – later Avapartners. Het kantoor groeide sinds zijn ontstaan in 1967 uit tot een belangrijke speler in Vlaanderen op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming van bouwkundig erfgoed en leeft op heden verder als deel van B. 

Met B-juxta komt er voor B ook een nieuwe uitvalsbasis bij: een statige herenwoning in het Gentse miljoenenkwartier die geschiedenis uitademt maar waar binnen aan de toekomst wordt gewerkt. Het is meteen de derde stad waar B-architecten neerstrijkt. Op die manier wordt B vanaf vandaag vertegenwoordigd in drie universitaire hoofdsteden van België: Brussel, Antwerpen en Gent.

B-architecten zag het levenslicht in 1997. Na winst van een ontwerpwedstrijd voor de renovatie van de Brusselse Beursschouwburg werden de ontwerpers in geen tijd hot and happening in de architectuurwereld, en dat bleven ze tot op vandaag.

Tien jaar na de start van B-architecten richtten ze B-bis architecten op, een tweede tak binnen het bedrijf die zich toelegt op kleinschaligere architecturale projecten, de interieurvormgeving van woningen, kantoren en winkels, het bedenken van scenografieën voor tentoonstellingen en podiumkunsten, tijdelijke installaties en meubelontwerp.

2020 werd het jaar waarin B-city van start ging, de divisie van B-architecten die complexe stadsprojecten begeleidt en mee vormgeeft. De nadruk ligt hier op projecten met een schaal die als ambitie hebben een nieuw stuk stad te creëren.

B-architecten, B-bis, B-city en B-juxta tellen vandaag samen meer dan 100 medewerkers.

Deel dit artikel:
Onze partners