Bajeskwartier: van gevangenisterrein naar stadswijk waar iedereen welkom is

Ooit was de Bijlmerbajes, dat niet in Bijlmer ligt, een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat er een groene, creatieve en bruisende wijk waar iedereen welkom is. Het gebied wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met een mix van woningen, werkplekken en een groene omgeving. Ook Loveld draagt zijn steentje bij aan de uitwerking van het project.

De zes witte torens van de Bijlmerbajes waren een iconisch beeld in Amsterdam. Oorspronkelijk waren er zeven torens gepland, maar de zevende toren is nooit gebouwd. Om de stedenbouwkundige opzet te ‘vervolmaken’ wordt deze nu alsnog gebouwd. De woontoren genaamd The Jay gaat 135 huur- en koopappartementen voor starters op de woningmarkt tellen. Het strakke, moderne ontwerp van OMA verwijst subtiel naar de stijl van de oude bajes. De toren is nieuwbouw, maar met een knipoog naar de oude Bajestorens. Zelfs de afwijkende hoogte van de vierde verdieping is gekopieerd, want daar zaten vroeger de installaties. Een practical joke van de architect met als resultaat een laag met fantastische ruimtelijke appartementen met plafonds van 3,3 meter hoog. De woningen zijn licht en ruimtelijk opgezet.

BAM schakelde de hulp van De Groot en Visser in een vroeg stadium al in bij het project, om mee na te denken over de invulling van de gevels. De bouw is ondertussen al gestart, waarna ze al snel zullen aanvangen met het monteren van de aluminium vliesgevel, schuiframen en -deuren van Schüco.

Bron: Loveld
Deel dit artikel:
Onze partners