BC Architects & Studies geeft workshop bouwen met aarde

Uitkijktoren in natuurgebied Negenoord van de Gouden Liniaal Architecten
Bibliotheek van Muyniga (Burundi) van BC Architects en Studies - opgetrokken in gestampte aarde
Bibliotheek van Muyingea 5burundi) van BC Architects en Studies - opgetrokken in gestampte aarde

Van 26 tot 29 augustus 2015 organiseert BC Architects & Studies in samenwerking met de Portugese architect Paulo Costa (Peel Living Project) een 4-daagse workshop waarin je kan kennismaken met de mogelijkheden van hedendaags bouwen met aarde. De workshop bestaat uit 9 verschillende modules, te kiezen naargelang interesse, waarin basisinfo en technieken aan bod komen. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.

Context

Al millennia lang bewees de mensheid dat ze kon leven en wonen op een duurzame manier, in harmonie met de natuur en met respect voor zijn omgeving. Men gebruikte aarde als een natuurlijke grondstof, spaarzaam en zorgvuldig. Maar de modernisering zorgde voor een breuk met deze duurzame levensstijl, die nog jarenlange gevolgen zal hebben. Steeds vaker worden we geconfronteerd met klimaatsveranderingen, de mogelijkse eindigheid van fossiele brandstoffen en de dringende noodzaak aan alternatieve energiebronnen.
 
Aarde, een bouwmateriaal dat jarenlang dienst gedaan heeft voor vele gemeenschappen, is buitenspel gezet. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een materiaal voor de derde wereld, terwijl staal en beton toebehoren aan de Westerse wereld. Desalniettemin heeft aarde een zeer lage impact op het milieu en excellente thermische en constructieve eigenschappen. Het kan een mogelijkse stap in de goede richting zijn in de zoektocht naar het herstellen van het evenwicht tussen mens, habitat, natuur en geest.
 

Uitkijktoren in stampleem

In het natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem, gelegen in het RivierPark Maasvallei, wordt momenteel een uitkijktoren gerealiseerd in stampleem (rammed earth).  De toren werd ontworpen door De Gouden Liniaal Architecten i.s.m. Util Struktuurstudies en is het eerste publieke project in stampleem in België. De workshop 'bouwen met aarde' vindt plaats op de werf van deze toekomstige uitkijktoren en is bereikbaar vanuit het Bezoekerscentrum 'De Wissen'.
 

Aanbod

Er worden verschillende ateliers en lezingen georganiseerd. Iedere bezoeker kan vrij kiezen wat hij of zij volgt, naar gelang interesse. De begeleiders spreken Nederlands, Frans, Engels of Portugees.

Hieronder vindt u een greep uit het aanbod:

- Stampleem constructies

Inleiding tot theoretische concepten en praktische tools voor het bouwen met ruwe aarde. Basiskennis over de traditionele techniek en het potentieel van deze techniek vandaag. Ook de praktische organisatie van een werf wordt van dichterbij bekeken.

- Geleide tour op de werf

Geleide tour door de architecten van De Gouden Liniaal en/of de ingenieurs van UTIL Struktuurstudies en/of de aannemer.

- Geleide tour in het Openluchtmuseum Bokrijk

In het provinciaal domein van Bokrijk kan men talrijke traditionele aarden gebouwen terugvinden. Een geleide tour door dit openluchtmuseum zal aantonen waarom en hoe onze voorvaders aarde gebruikten als constructiemateriaal.

- Bouwen met aarde in België

Lezing (in het Engels) door Nicolas Coeckelberghs (BC Architects & Studies) over zijn ervaring met aardeconstructies in België.

- De uitkijktoren van Dilsen-Stokkem

Lezing door de architecten van De Gouden Liniaal over hun project.


Inschrijvingen zijn niet nodig, de workshop is volledig gratis. Meer info vindt u hier. De concrete planning zal later meegedeeld worden via facebook.com/earthworksnegenoord.

 

Deel dit artikel:
Onze partners