Belgen in de prijzen op Mipim Awards 2016

De Belgische architecten mogen zich op de borst kloppen, België behaalde immers twee prijzen op de prestigieuze Mipim Awards. Paradis Express van A2M, Jaspers-Eyers Architects en BAG en Treurenberg van ASSAR Architects vielen in de prijzen.

Wereldvermaarde beurs

Deze beurs voor professioneel vastgoed vindt jaarlijks plaats en is ondertussen de grootste ter wereld. Een jury van professionelen in combinatie met bezoekers van de Mipim conferentie kiest elk jaar de beste projecten in verschillende categorieën. Wel elf categorieën en een People’s Choice Award worden toegekend. Dit jaar kregen vijf Belgische projecten in evenveel categorieën een nominatie. Op 17 maart 2016 kwam de verlossing, in Cannes riep de organisatie de winnaars op het podium.

 

And the winner is…                                                                               

Paradis Express, van de hand van A2M, Jaspers-Eyers Architects en BAG, kreeg de prijs voor beste toekomstig project. Ontwikkeld door Fedimmo, bevat dit project kantoren, woningen en winkels op een oppervlakte van 38.000m². Paradis Express ligt recht tegenover het Luikse treinstation, een buurt die toe is aan opwaardering. In het juryrapport staat te lezen dat het project een volledig nieuwe werkwijze aan participatieve ontwikkeling in samenwerking met professionele en publieke autoriteiten doorvoert. Het creëert een nieuw stadsdeel op een bijzonder ecologische manier. Paradis Express zal naar alle verwachtingen zeer goed scoren op het BREEAM-certificaat. De combinatie van een ecologische omgeving, linken tussen multigenerationele activiteiten en nieuwe groene publieke ruimtes gaven de doorslag. Bovendien zal het gebouw voldoen aan de BEN-standaard.

 

Historisch Brussel

Het tweede Belgische bureau dat met een Mipim Award huiswaarts keerde, was ASSAR Architects. Met het kantoorgebouw Treurenberg kaapten ze de prijs voor beste innovatief groen gebouw weg. In samenwerking met VK Engineering, Democo en AXA IM – Real Assets kreeg de Treurenberg in Brussel een nieuwe landmark. De jury looft het eerste energieneutrale kantoorgebouw van België, dat bovendien ook zeer goed scoort op het BREEAM-certificaat. Dat is mogelijk door zonnepanelen te plaatsen tegen de drie bovenste verdiepingen en op het dak. De kantoren zijn rond een atrium geplaatst dat op de vijfde verdieping opent naar een terras. Assar Architecs is met deze Mipim Award niet aan zijn proefstuk toe, het is al de achtste die ze op hun conto schrijven.

Deel dit artikel:
Onze partners