Belgian Building Awards uitgereikt op BATIBOUW

Op BATIBOUW werden dinsdagavond 3 maart de Belgian Building Awards uitgereikt. De awards, die de bouwbeurs organiseert in samenwerking met Redactiebureau Palindroom, architectura.be, de Orde van Architecten en Ik ga Bouwen & Renoveren belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten.

Dit jaar werden projecten bekroond in vijf categorieën.

Uit de vorige editie werden twee awards hernomen: de Pioneer Award en de award Rookie of the year. De eerste bekroont een organisatie of persoon die pionierswerk heeft verricht ten voordele van de hele beroepscategorie of de architecturale kwaliteit in het algemeen, de laatste beloont beloftevolle jonge bureaus.

Daarnaast kende deze editie ook drie gloednieuwe categorieën. De 3|2|1 Facade Award focust op koppelwoningen: driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen die ondanks de beperkte afmetingen en het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.

In de categorie Build2Work ging de jury op zoek naar een bedrijfsgebouw dat blijk geeft  van architecturale kwaliteit en een innovatieve aanpak die zich vertaalt in een aangename werkomgeving voor personeelsleden en bezoekers.

Projecten die er op innovatieve wijze in slagen meerdere functies in één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, maakten kans op de award in de categorie Mixed Use.

Daarnaast werden ook twee exposanten van BATIBOUW 2020 in de bloemetjes gezet. De Innovation Award beloont de exposant met het meest innovatieve product, de Eco Award die die zorgde voor de grootste vernieuwing op het vlak van duurzaamheid en ecologie. De genomineerden in beide categorieën worden op BATIBOUW opgenomen in een Eco Parcours en een Innovatieparcours.

De jury voor de Belgian Building Awards bestond uit negen architecten, journalisten en publicisten: Edith Wouter (AR-TUR), Sébastien Dachy (MAMOUT architectes), Kaat Balcaen (OM/AR), Sylvie Bruyninckx (VIVA architecture), Eric Cloes (Ik ga Bouwen & Renoveren), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Jan Melis (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De winnaars op een rijtje:

 • 3|2|1 Facade Award:

Winnaar: Woning L-C in Anzegem, GRAUX & BAEYENS architecten

Eervolle vermelding: project Stephanie en Kevin, atelier Vens Vanbelle

Overige genomineerden: project Cans (ICI architectes), project Serafien (Dertien12), project Uyttenhove (Tim Peeters Architecten) en project Camille Lemonnier (EDA-AU)
 

 • Build2Work:

Winnaar: Kantoorgebouw van Van Hoorebeke Timber in Gent, TRANS architectuur | stedenbouw

Overige vermelding: Camp’s, Dhooge & Meganck Architectuur

Overige genomineerden: hoofdkantoor CERA (archipelago, Robbrecht en Daem architecten en Studio Roma), NMBS-loods/Hangar K (goedefroo+goedefroo architecten), Nieuw Administratief Centrum Brasschaat (Compagnie-O) en Cotoop (TOOP architectuur).
 

 • Mixed Use:

Winnaar: De Standaertsite in Gent (Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten)

Eervolle vermelding: Cc De Factorij (ebtca en Archiles architecten)

Overige genomineerden: Gebouw Zegel (hub), gymnastiekinfrastructuur en jeugdontmoetingscentrum (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck) en YUST (POLO Architects)
 

 • Rookie of the year:

Winnaar: Marge architecten

Eervolle vermelding: Atelier Janda Vandergothe

Overige genomineerden: BURO BAUER, net architectuur en TOOP architectuur
 

 • Pioneer Award: BC materials
   
 • Innovation Award: Vitovalor PT2 van Viessmann, een brandstofcel waarmee zowel warmte als elektriciteit kan worden opgewekt.
   
 • Eco Award: DucoBox Eco hybride van Duco, een ventilatiewarmtepomp die kan worden ingezet voor de ventilatie van de woning, maar tegelijkertijd ook voor de verwarming ervan en de productie van sanitair warm water.

We gaan op architectura.be in aparte artikels dieper in op de winnaars.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage