Belgisch landschapspark als groene slagader van het Valencia van morgen (OMGEVING)

Het Belgische ontwerpbureau OMGEVING landscape . urbanism heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een vier kilometer lang landschapspark met drie ecowijken in de Spaanse stad Valencia. Het landschapspark zal anderhalve kilometer treinsporen overkappen en de snelweginfrastructuur geleidelijk uitfaseren. De nieuwe ecowijken die worden aangelegd, zullen plaats bieden aan vijfduizend inwoners. Valencia, de European Green Capital 2024, staat hiermee aan de vooravond van het grootste stadsontwikkelingsproject in 40 jaar, sinds de rivier Turia werd omgevormd tot een park. Het is de eerste keer dat een Belgisch ontwerpbureau een opdracht van deze schaal binnenhaalt in Spanje.

Het ambitieuze landschapsproject past binnen de visie om van Valencia een klimaatrobuuste “15 minuten stad” te maken. OMGEVING kon de jury overtuigen met hun ‘Green Leaves Strategy’. Het langgerekt landschapspark vormt de ‘hoofdnerf’ van waaruit de omliggende wijken stelselmatig vergroenen. De inwoners van Valencia krijgen hierdoor meer verkoeling in de straten tijdens hittegolven en droogte.

 

Groene corridor

Nieuwe fiets- en wandelpaden brengen inwoners via de groene nerven in 15 minuten tot het centrum van de stad. Daarmee zet ook het zuidelijke deel van Valencia de modal shift in naar minder autoverkeer. De drie ecowijken zijn verknoopt met dit groenblauw mobiliteitsnetwerk en staan aan het front van de klimaattransitie. De herontwikkeling van dit stadsdeel zet volop in op duurzame mobiliteit, klimaatadaptie, biodiversiteit, CO2 neutraliteit, circulariteit en betaalbaar wonen. Valencia doopte het ambitieuze stadsontwikkelingsproject ‘The green corridor’, een naam die de ontwerpers van OMGEVING met hun winnende voorstel alle eer aandoen.

De opmaak van het masterplan ter verfijning van het wedstrijdontwerp zal minimaal een jaar in beslag nemen. OMGEVING kan hierbij rekenen op de ondersteuning van een lokaal team ecologen, hydrologen, architecten, landschapsarchitecten en cocreatiespecialisten. “The green corridor” is niet het eerste project in Spanje van OMGEVING. Recent won het ontwerpbureau ook de wedstrijd voor het landschapsvernieuwingsproject voor de hellingen van Teruel. En ook met projecten in Zaragosa en Burgos op de agenda wenst het bureau verder te groeien in het Zuid-Europese land.

 

50 jaar ontwerpervaring

“OMGEVING brengt vijftig jaar ontwerpervaring naar Spanje,” aldus creatief directeur Luc Wallays. Zo pionierde het ontwerpbureau met de eerste overkappingsontwerpen voor Ringland in Antwerpen en ontwikkelt het in navolging hiervan vandaag twee Antwerpse ringparken, de landschappelijke inpassing van de R4 in Gent en de R0 oost in Brussel.  Daarnaast werkt het bureau aan ecologische publieke zwemvijvers in Brussel en Antwerpen maar ook aan het ontwerp van ecoducten en fietssnelwegen in Brussel en Vlaanderen. Vanuit de kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent en Ho Chi Minh stad werkt OMGEVING zowel in België als internationaal aan grootschalige landschaps- en  stadsontwikkelingsprojecten en andere uitdagende projecten voor haar werkvelden ‘landscape architecture’ en ‘urbanism’.

Bron: OMGEVING
Deel dit artikel:
Onze partners